Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Vinificatorii moldoveni trebuie susținuți de UE – declarație (VIDEO)

12 sep. 2013,, 14:47   Societate
2765 1
Foto: noi.md
”Sistarea de către Rusia a livrării de vinuri moldovenești nu este o surpriză pentru nimeni. În acest mod, rușii încearcă să forțeze Republica Moldova să renunțe la cursul european”, a declarat pentru NOI.md Viorel Chivriga, expert IDIS Viitorul.

Rusia a luat în calcul acum mai multe momente de importanță majoră pentru țara noastră, printre acestea fiind și summitul de la Vilnius, unde Moldova ar urma să semneze Acordul de asociere cu UE. ”Rusiei nu-i place faptul că Republica Moldova se distanțează de CSI și refuză să schimbe vectorul european pe cel asiatic”, a precizat Chivriga.

În opinia expertului, țara noastră ar avea acum nevoie de un suport esențial din partea Uniunii Europene. „Trebuie să existe un dialog foarte serios direcționat nu doar spre instituțiile rusești, dar și spre Vest, care trebuie acum mai mult ca oricînd să-i acorde Moldovei un sprijin nu financiar, dar moral”, a mai spus Viorel Chivriga.

”Embargoul impus de ruși va avea impact asupra vinificatorilor autohtoni, deși pierderile nu vor fi ca în 2006-2007. Există însă mai multe instrumente care pot fi utilizate și de stat, și de agenții economici pentru a diminua acest impact. Mă bucură mult că, în ultimele două zile, am observat că vinificatorii moldoveni sînt mai uniți ca niciodată și au demnitate~, a mai completat expertul.

Potrivit lui Viorel Chivriga, următorii pași ai Rusiei întreprinși împotriva Republicii Moldova ar fi un embargo asupra produselor vegetale, stoparea livrării de gaze și măsuri de reprimare contra cetățenilor moldoveni care muncesc în FR.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?