Apelul lansat de Filip către oficialii europeni

Apelul lansat de Filip către oficialii europeni

Republica Moldova rămîne ferm determinată în realizarea reformelor și a Acordului de asociere cu UE. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Pavel Filip astăzi, în cadrul ședinței plenare a celui de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic (PaE), informează NOI.md.

Prim-ministrul a menționat că Summitul de astăzi este o oportunitate bună pentru a aprecia realizările obținute și a stabili prioritățile de viitor. Potrivit lui, este esenţial ca PaE să-și recapete importanța și încărcătura politică care i s-a atribuit la etapa inițială și să genereze noi proiecte.  

„Este important să aducem un suflu nou, să gândim strategic, să avem curajul să ne propunem obiective mai mari. Și este firesc să ne dorim ca fiecare Summit să fie un pas înainte, iar abordările vizionare să prevaleze asupra calculelor de moment”, a declarat Pavel Filip.

În același timp, Filip a lansat un apel către oficialii europeni să mențină angajamentul politic și implicarea practică în relațiile cu vecinii estici. „Pentru noi este o perioadă critică, o perioadă a reformelor dificile și a deciziilor nepopulare. O prezență vizibilă a UE în regiunea noastră este crucială. Cred că vecinătatea estică rămîne cel mai fertil teren unde implicarea Uniunii Europene, bazată pe principiile, valorile și bunele practici europene, poate să dea o roadă bogată”, a subliniat premierul.

În context, șeful Cabinetului de miniștri a specificat că mesajele pozitive din partea țărilor UE mobilizează autoritățile din statele PaE să progreseze în implementarea reformelor: „Viitorul european al cetățenilor noștri este proiectul nostru de țară. Este important să gîndim în termeni de aspirații și perspective europene”. 

Totodată, prim-ministrul a menționat că Republica Moldova privește situaţia cît se poate de realist şi pragmatic. „Avem de îndeplinit încă multe ”teme pentru acasă” la capitolul consolidării democraţiei şi statului de drept, promovării reformelor sociale şi economice. Pe lîngă aceste procese complexe, trebuie să punem accent pe iniţiative care vor aduce rezultate tangibile şi concrete. În ultima instanţă, principalul beneficiar, dar şi evaluator al transformărilor pe care le desfăşurăm este cetăţeanul”, a punctat el.

La finalul mesajului său, premierul a subliniat: „Moldova rămîne atașată valorilor democrației și ale statului de drept.”

 

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load