Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Fenomenele extreme ale naturii au pus stăpînire pe Moldova (Video)

29 iul. 2013,, 11:06   Societate
18705 1
Foto: meteo.md
Soare dimineaţa, ploi la prînz şi din nou soare după amiază. Vremea pare a fi tot mai imprevizibilă. Savanţii internaţionali vorbesc de fenomentul încălzirii globale, care afectează inclusiv ţara noastră. Specialiştii spun că temperatura medie în Moldova a crescut în ultimii 100 de ani cu un grad, fapt ce depăşeşte de zece ori fluctuaţia normală. Pe an ce trece va fi şi mai cald, ne avertizează meteorologii.

În ultimii ani, fenomenele extreme îşi fac loc tot mai des în peisajul meteorologic din Moldova. Avertizările de cod galben sau portocaliu de averse, grindină sau arşiţă, emise de sinopticieni, sunt afişate aproape zilnic pe site-ul Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

Specialiştii în evoluţia climei spun că asistăm la un proces ireversibil al încălzirii globale. În ţara noastră, temperatura medie a crescut în ultimii 100 de ani cu un grad, fapt ce depăşeşte de zece ori fluctuaţiile normale.

Specialiştii de la Hidrometeo spun că ei doar constată evoluţia climei. Pentru a face cercetări asupra cauzelor schimbării radicale a vremii, instituţia ar avea nevoie de echipament special. Oamenii simpli în schimb, au o explicaţie la toate fenomenele.

Savanţii internaţionali au argumente ştiinţifice la toate aceste fenomene. Potrivit lor, temperaturile mari din zilele noastre sunt în mare parte datorate creşterii concentraţiei de gaze cu efect de seră, în special a dioxidului de carbon. Pămîntul nu reuşeşte să le elibereze pe toate în spaţiu şi ele rămîn în atmosferă, într-o cantitate din ce în ce mai mare.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?