Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Moldova are nevoie de o guvernare puternică, capabilă să învingă criminalii şi oligarhii

25 iul. 2013,, 12:55   Politică
5586 10
Foto : trm.md
Iluzii neîmplinite şi noile aşteptări economice ale Moldovei – aceasta este tema lecţiei publice ţinute de cunoscutul politician în trecut, Iurie Roşca, care acum este preşedinte al Universităţii Populare din Moldova.

Potrivit Agenţiei "Infotag", Roşca a comparat Moldova cu un cîmp de luptă unde se confruntă clanurile ce împart puterea şi jucătorii geopolitici care concurează pentru dreptul de a domina acest teritoriu.

Caracterizînd băncile din ţară, el a menţionat că sistemul bancar din R.Moldova, în loc să fie un stimulent al economiei, s-a transformat într-un instrument parazitar care constrîngere impulsul antreprenorial şi paralizează economia.

"Banca Naţională, ca principalul regulator, nu îşi îndeplineşte funcţia sa principală de supraveghere şi reglementare a sectorului bancar, iar Guvernul şi Parlamentul – avînd puteri limitate din cauza statutului independent al Băncii Naţionale, stabilit de Constituţia Republicii Moldova şi de o legislaţie specială, sînt neputincioase în a schimba radical această situaţie dezastruoasă", a menţionat Roşca.

El a menţionat că, în urma concentrării numărului mare de capital în mîinile cîtorva "jucători din umbră", economia Republicii Moldova devine ostaticul acestei situaţii.

"Statul Republica Moldova s-a transformat într-o structură de tip mafiot, condusă de oligarhi, iar instituţiile care trebuie să ia decizii în interesul întregii societăţi sînt marionete în mîinile clanurilor financiare", a remarcat el.

În opinia lui Roşca, un rezultat direct al concentrării excesive de capital este, de asemenea, subordonarea celor mai importante partide intereselor de culise ale celor care fură piaţa financiară.

"Are loc acapararea celor mai importante structuri media, posturi TV, ziare, portaluri informaţionale, analişti politici conduşi de aceleaşi grupuri financiare. Republica Moldova a devenit un "stat ostatic", scandalurile referitoare la atacurile raider asupra sistemului bancar nu încetează, iar capătul acestei situaţii catastrofale nu se vede", a spus Roşca.

În opinia lui, pe parcursul a 20 de ani, Republica Moldova se manifestă ca un stat slab şi corupt unde domină hrăpăreţii iuţi, şi birocraţia coruptă.

"Situaţia s-a transformat într-un dezastru naţional şi o ameninţare pentru securitatea economică a ţării, reduce la zero posibilitatea de soluţionare a problemelor sociale şi confirmă imoralitatea ca normă de comportament", consideră el.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?