Hawking: Inteligența artificială poate fi cel mai rău lucru

Hawking: Inteligența artificială poate fi cel mai rău lucru

Inteligența artificială și roboții pot fi folosite în beneficiul societății, pentru a reduce sărăcia și a trata boli.


 


Însă trebuie să fim conștienți de pericole, atrage atenția fizicianul Stephen Hawking, în mesajul adresat luni în deschiderea Web Summit care se desfășoară la Lisabona. Omul de știință britanic, diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică pe cînd avea 21 de ani, spune că tehnologia poate transforma fiecare aspect al vieții noastre, însă a avertizat că inteligența artificială poate pune noi provocări.


Deși pun deja în pericol milioane de slujbe, inteligența artificială și roboții pot fi folosite în beneficiul societății, pentru a reduce sărăcia și a trata boli. ''Dezvoltarea inteligenței artificiale poate fi cel mai bun lucru sau cel mai rău care s-a întâmplat omenirii'', a spus Hawking, într-un videocall, în cadrul ceremoniei de deschidere a Web Summit, cel mai important congres din Europa dedicat noilor tehnologii, la care sunt așteptate să participe 60 mii de persoane.


Comentariile lui Hawking vin pe fundalul unei dezbateri aprinse despre avantajele și dezavantajele inteligenței artificiale, sintagmă folosită pentru a descrie mașinării, operate de un cod, capabile să învețe.


Hawking spune că fiecare dintre noi avem un rol în a ne asigura că generația de astăzi și cea viitoare sunt implicate în studiul științei de la o vîrstă fragedă pentru a crea ''o lume mai bună pentru întreaga umanitate''. ''Trebuie să ducem învățarea peste nivelul discuției teoretice despre cum ar trebui să fie inteligența artificială și să acționăm pentru a ne asigura că va fi așa cum vrem noi'' a spus Hawking.


''Aveți cu toții posibilitatea de a lărgi orizonturile a ceea ce este permis sau prevăzut și puteți gîndi îndrăzneț. Suntem în pragul unei minunate lumi noi. Este un loc palpitant, dar și periculos, iar voi sunteți pionierii acestei lumi'', a spus omul de știință.


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load