X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Transnistria a luat act de raportul de activitate al Băncii Centrale

19 oct. 2017,, 09:40   Economie
2072 0

Aproape întreg anul trecut în economia Transnistriei s-a desfăşurat "sub semnul unei crize valutare de amploare, care a avut un mare impact negativ atît asupra agenţilor economici, cît şi asupra populaţiei".

O declaraţie în acest sens a făcut preşedintele Băncii Centrale din Transnistria (BCT), Vladislav Tidva ( numit în funcţie la sfîrşitul lunii decembrie 2016 - "I."), care a prezentat miercuri Sovietului Suprem (SS) raportul de activitate al instituţiei pentru anul 2016.

Potrivit site-ului parlamentului transnistrean, el a pus toată vina pe predecesorul său, Eduard Kosovski, "ale cărui teze despre "deprecierea gestionată a cursului de schimb al rublei" au dus la aşteptări de devalorizare, la creşterea cursului de schimb valutar pe piaţa neagră, la scăderea volumului de cîştiguri în valută şi, în cele din urmă, la o criză valutară de amploare".

"Situaţia din sectorul bancar a ieşit de sub controlul autorităţilor monetare. Situaţia de pe piaţa financiară a fost exacerbată de emiterea monetară negarantată, efectuată de fosta conducere a PBCT, în valoare de peste 900 de milioane de ruble ($ 79,6 mil.). Aceasta a fost efectuată inclusiv pentru a elimina deficitul bugetului republican. Creşterea ofertei monetare a provocat cererea de valută şi presiunea pe piaţa valutară. Rezervele valutare ale statului se topiseră ca zăpada într-o zi de primăvară, iar la 1 ianuarie 2017 au ajuns la minus $ 41 mil.", a spus bancherul.

Potrivit lui, "auditul activităţii BCT şi a unor bănci comerciale a scos la iveală dovezi de retragere din sistemul financiar al republicii sume semnificative, care au fost utilizate inclusiv pentru achiziţionarea de terenuri în suburbia Moscovei, pentru achiziţionarea unor bilete la ordin ale unei companii din Rusia".

"Vorbim de aproape 2 miliarde de ruble ($ 176 mil.) sau 20% din PIB. Le-am pierdut literalmente. Situaţia în sfera monetar-creditară putea fi chiar mai rea dacă deponenţii începeau să-şi retragă banii din depozite, căci avea să fie un "efect de domino". Dar, pe lîngă deponenţi, băncile au şi clienţi din rîndul persoanelor juridice", a amintit Tidva.

Şeful BCT a comunicat că "în anul curent au fost luate un şir de măsuri pentru stabilizarea situaţiei în sistemul bancar în general şi pe piaţa valutară în particular, dar şi pentru revigorarea financiară a băncilor comerciale".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?