Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

În Moldova va fi creat Colegiul Medicilor

11 iul. 2013,, 10:15   Societate
4073 1
Foto: internations.ro
În Republica Moldova va fi creat şi organizat Colegiul Medicilor. Un proiect de lege în acest sens a fost miercuri avizat pozitiv de Guvern.

Potrivit Agenţiei "Infotag", ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, a menţionat că noua organizaţie va fi succesoarea Ligii Medicilor, care a fost constituită la sfîrşitul anilor '80, dar care este depăşită după structură.

"Colegiul Medicilor va fi constituit conform rigorilor şi practicilor internaţionale din domeniu. Proiectul a fost inspirat din legislaţia mai multor state, cum ar fi România, Franţa, Ungaria, precum şi din legislaţia naţională în cazul avocaţilor, notarilor şi executorilor judecătoreşti", a declarat Usatîi după şedinţa Guvernului, precizînd că instituirea acestei structuri nu este o condiţie a UE, ci o necesitate a Republicii Moldova.

Ministrul a mai menţionat că proiectul stabileşte şi defineşte cerinţele generale pentru exercitarea profesiei de medic pe întreg teritoriul R.Moldova. "Documentul prevede înregistrarea medicilor din ţară ca membri ai Colegiului. Medicii vor trebui să corespundă anumitor rigori, prin urmare, considerăm că acest lucru va duce la disciplinarea personalului şi sporirea responsabilităţii şi atitudinii medicilor. Dacă medicii nu vor fi membri ai acestui Colegiu, atunci nu vor obţine dreptul de a profesa", a spus ministrul.

Ministrul a mai menţionat că, pentru a deveni membri ai Colegiului, medicii vor trebui să achite o anumită sumă de bani, care urmează să fie stabilită ulterior.

Potrivit lui Andrei Usatîi, în cazul în care medicul va comite anumite abateri, Colegiul va propune ca acesta să fie lipsit de dreptul de a profesa.

Decizia finală privind crearea Colegiului Medicilor urmează să fie luată de Parlament.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?