Polonia vrea de la Germania despăgubiri pentru Al Doilea Război Mondial

Polonia vrea de la Germania despăgubiri pentru Al Doilea Război Mondial

Guvernul polonez a redeschis problema despăgubirilor de război ale Germaniei în contextul actualelor tensiuni cu cancelarul german Angela Merkel. Suma evocată este una imensă.


Ministrul polonez de Externe Witold Waszczykowski a declarat pentru postul de radio RMF FM că Polonia va cere Germaniei să o despăgubească pentru Al Doilea Război Mondial. „Vom începe o discuţie serioasă cu germanii pentru a reflecta împreună cum să ieşim din umbra agresiunii germane din 1939 care planează asupra relaţiilor polonezo-germane“, a spus  Waszczykowski.

„Situaţia este complicată pe plan legal, deoarece Guvernele precedente (...) şi-au făcut propriile jocuri“, a adăugat el. Colegul său, ministrul de Interne Mariusz Blaszczak, a evocat o sumă astronomică, în jurul a o mie de miliarde de dolari.

Problema despăgubirilor de război a fost redeschisă la 28 iulie de către Jaroslaw Kaczynski, şeful partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere în Polonia. Relaţiile germane-poloneze s-au înrăutăţit după sosirea PiS la putere, care se opune politicilor migratorii ale Guvernului german.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load