Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Tănase: Opoziția joacă după agenda puterii

23 aug. 2017,, 11:12   Politică
2757 3

Fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase este de părere că opoziția actuală nu are o agendă politică proprie, ceea ca face ca sprijinul popular aceste forțe să fie extrem de redus, informează Noi.md.

Potrivit lui, spre deosebire de opoziția actuală, cea din timpul guvernării comuniste de exemplu era mult mai determinată să obțină ce și-a propus, întrucît „forța guvernarea să acționeze după propria agendă”. Acest lucru nu se întîmplă în prezent, se arată convins Tănase.

„În general, confruntările civile sau revoluțiile trebuie să aibă un sprijin popular. Eu nu văd un sprijin popular pentru nimic. Eu văd o apatie totală a moldovenilor, eu văd o opoziție absolut incapabilă să articuleze niște mesaje politice, o opoziție care nu are o agendă politică proprie, care joacă de fapt pe agenda puterii, nu reușește să creeze niciun eveniment. De doi ani de zile, din 2015, opoziția nu a mai creat niciun eveniment ca să forțeze puterea să joace ei după regulile opoziției”, a declarat Tănase pentru Europa Liberă.

Fostul președinte al CCM a mai remarcat că ceea ce vede acum „nu-i insuflă deloc optimism” în privința șanselor opoziției la următoarele alegeri parlamentare.

„Noi am fost în opoziție cu regimul Voronin și noi cream evenimente și forțam guvernarea să reacționeze la evenimentele noastre. Și nu invers. Acum lucrul acesta pe tabla de șah este inversat – vine guvernarea cu o anumită inițiativă, 100 de oameni protestează; vine guvernarea cu altă inițiativă, cineva merge cu jalba în proțap la Bruxelles și se plînge. În fond, cu asemenea instrumente nu ai cum să cîștigi puterea în stat, deoarece nu-i insuflă cetățeanului încredere”, a adăugat Alexandru Tănase.


El a mai menționat că tactica aleasă de opoziție este una greșită, întrucît ”competiția se duce într-o zonă unde apriori acest război nu poate fi cîștigat”.

„Toată confruntarea s-a redus la campaniile anticorupție. Vedeți cum au funcționat aceste campanii în altă parte – altceva decît distrugerea clasei politice nu au generat nimic. Nici corupția n-au eliminat-o. Poți demola, dar nu poți cîștiga alegerile cu așa ceva. Puterea a reacționat excelent. Voi vreți luptă cu corupția? Pușcăriile sînt pline. În fiecare zi noi vedem demnitari de tot felul - și buni și răi, și mari, și mici…”, a comentat el.

Menționăm că Alexandru Tănase a deținut funcția de președinte al Curții Constituționale în perioada anilor 2011-2017. În prezent instituția este condusă de Tudor Panțîru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?