Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 502
Preşedintele stiri: 3997

Experţi: Iniţiativa preşedintelui privind referendumul este inutilă

27 iul. 2017,, 16:42   Politică
2629 4

Experţii independenţi consideră că iniţiativa preşedintelui Moldovei, Igor Dodon, privind desfăşurarea referendumului consultativ este "inutilă şi lipsită de importanţă".

Fostul reprezentant al Moldovei la OPNU şi OSCE, Alexei Tulbure, a spus că iniţiativa lui Dodon este "lipsită de sens", iar întrebările propuse spre a fi incluse la referendum sînt "lipsite de sistematizare şi contradictorii în multe privinţe cu promisiunile sale preelectorale"

Și politologul Vitalie Andrievschi consideră că întrebările puse la referendum nu sînt importante şi actuale pentru Moldova.

„Nu înţeleg ce schimbări vor aduce ele în viaţa politică şi economică a ţării dacă vor fi acceptate. Presupun că niciuna. Apoi, fiecare din aceste subiecte, afară de unul, conţin momente îndoielnice. De exemplu, anularea legii miliardului. Amintesc că procesul de restituire a banilor se află în desfăşurare. Banii sînt recuperaţi din contul celor care i-au furat, precum şi din vânzarea bunurilor băncilor. Nu exclud că din suma totală a banilor furaţi, aproximativ 70% vor fi recuperaţi", presupune expertul.

Referindu-se la extinderea atribuţiilor preşedintelui pentru dizolvarea Parlamentului şi iniţierea alegerilor anticipate, politologul a spus că acest lucru nu este actual, avînd în vedere că a mai rămas puţin timp pînă la alegeri, iar în Constituţie scrie în ce condiţii anume poate fi dizolvat Parlamentul.

Potrivit lui, acordarea acestor prerogative preşedintelui sporeşte riscul subiectivităţii la luarea unor asemenea decizii.

"În ceea ce ţine de reducerea numărului de deputaţi, trebuie să avem în vedere că a fost adoptată o nouă lege electorală. Acum se lucrează la formarea circumscripţiilor electorale. Dacă numărul deputaţilor va fi redus, atunci va trebui modificată legea, însă acest lucru poate fi făcut doar cu un an pînă la alegeri. Iar din cauza lui Dodon, alegerile ar putea fi amînate pentru anul 2019 sau să fie declarate nelegitime pentru că nu s-a respectat regula de "un an". Nu mai spun că cifra de 71 de deputaţi este luată din pod. Acest lucru poate oare contribui la îmbunătăţirea activităţii Parlamentului?", se întreabă el.

Referitor la predarea istoriei Moldovei în şcoli, Andrievschi a spus că această chestiune nu trebuie discutată la referendum, ci în cadrul guvernării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?