Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară a discutat despre achiziţia de acţiuni ale MAIB

28 mai. 2013,, 16:20   Economie
3256 0
Foto : interakt.md
Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară, sub președinția prim-ministrului interimar, Iurie Leancă, a discutat marţi despre pătrunderea de acţionari noi în capitalul BC Moldova-Agroindbank S.A. (MAIB), în anul 2013.

"Infotag" a comunicat anterior că administraţia băncii a calificat procurarea acţiunilor drept un "atac fără precedent". Toate tentativele reporterilor de a afla amănunte despre şedinţă au fost oprite de solicitarea "să aştepte comunicatele serviciului de presă al guvernului şi al Băncii Naţionale".

Solicitat de agenţia "Infotag", preşedintele Comisiei parlamentare permanente pentru economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a spus că autorităţile "vor întreprinde toate măsurile pentru a afla cine este adevăratul succesor în drepturi al acţiunilor băncii, pentru ca acesta să fie proprietarul".

Ioniţă a regretat faptul că după "atacurile raider" din anul 2011, întreprinse cu ajutorul deciziilor unor instanţe de judecată moldoveneşti, cei vinovaţi nu au fost sancţionaţi.

"Aşteptăm pînă acum bilanţul anchetei organelor de drept în aceste dosare. Or, în aceste atacuri au fost implicaţi şi politicieni din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană", a amintit Ioniţă, refuzînd să-i nominalizeze.

Conducerea MAIB i-a informat pe regulatorii pieţei, reprezentaţi prin BNM şi CNPF, despre ultimele tranzacţii în urma cărora acţionarii din Slovenia şi-au vîndut pachetele de acţiuni. Potrivit unor estimări diferite, pachetul pe care l-au deţinut slovenii depăşea 25%.

Conform unor informaţii neoficiale din surse care anterior au fost avizate, la etapa curentă ambii regulatori ai pieţei nu întrevăd încălcări ale legislaţiei, pentru că niciunul dintre pachetele de acţiuni achiziţionate nu depăşeşte 5% din capitalul MAIB.

"Dacă însă va fi dovedit faptul că noii cumpărători ai acţiunilor băncii acţionează de comun acord, ceea ce ar putea fi un indiciu că sînt afiliaţi, regulatorul îi poate lipsi pe acţionari de dreptul de vot, obligîndu-i să vîndă acţiunile pe piaţa deschisă", a spus sursa agenţiei, solicitînd anonimatul.

Înainte ca slovenii să-şi vîndă acţiunile, MAIB avea patru grupuri de acţionari: străin (26,7% din acţiuni), pachetul de acţiuni consolidat al angajaţilor băncii, conduşi de preşedinta acesteia, Natalia Vrabie (33%), grupul investitorilor de portofoliu cu pachete mici (23%) şi acţionarii minoritari – persoane fizice (11%). Restul reprezentînd circa 7% se află la vistieria băncii.

Potrivit informaţiei neoficiale a agenţiei "Infotag", companiile care au procurat acţiunile de la grupul de acţionari din Slovenia le-au achiziţionat activ şi la Bursa de Valori, şi în afara acesteia. O parte din acţiuni şi-au schimbat intenţionat proprietarul prin metoda intrării VM sub formă de cotă în capitalul social al firmelor. Toate aceste acţiuni puteau conduce la situaţia în care acţionarii noi, care au achiziţionat acţiuni ale MAIB în anul 2013, ar putea să aibă un pachet de peste 51%, ceea ce înseamnă controlul asupra băncii.

În favoarea acestei ipoteze este faptul că în decada a treia a lunii mai un acţionar a solicitat MAIB, în numele a şapte acţionari care deţin în total 25% dintre acţiuni, convocarea adunării generale extraordinare. Se propune ca în agenda acesteia să fie incluse trei chestiuni: alegerea unui nou consiliu, încetarea anticipată a mandatului preşedintelui băncii şi alegerea unui nou preşedinte.

Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară a fost constituit în iunie 2010 cu scopul asigurării coordonării corespunzătoare între autorităţile publice, al delimitării atribuţiilor, dar şi pentru realizarea unor măsuri imediate în caz de situaţii financiare excepţionale. Din comitet fac parte reprezentanţi ai Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe; ai Băncii Naţionale; ai Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, ai procuraturii generale, ai Centrului Anticorupţie şi ai Fondului de garantare a depunerilor populaţiei din sistemul bancar.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?