X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Pentru prima dată în 20 de ani, rata anuală a inflației, timp de trei ani consecutivi, s-a situat pe palierul unei singure cifre

27 mai. 2013,, 10:39   Economie
3239 0
Foto: blogspot.com
În Moldova, pentru prima dată în ultimii 20 ani, rata anuala a inflației s-a situat timp de trei ani consecutivi pe palierul unei singure cifre. Acest lucru a fost menționat de președintele Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, în prefața la Raportul Băncii Naţionale pentru anul 2012. El a subliniat că, pentru Banca Națională a Moldovei, anul 2012 a fost un an de succes din perspectiva obiectivului fundamental al BNM de asigurare și menținere a stabilității prețurilor, în pofida riscurilor de deflație consemnate la începutul anului.

Timp de 11 luni ale anului 2012, indicele prețurilor de consum s-a situat în apropierea țintei de 5%, atingînd în luna decembrie 2012 nivelul de 4,1%. Potrivit președintelui BNM, aducerea inflației în proximitatea țintei de 5% a adus beneficii atît pentru investitori și populație, cît și pentru dezvoltarea potențialului economic durabil al Republicii Moldova. Dorin Drăguțanu a subliniat că, potrivit celei mai recente prognoze a Băncii Naționale a Moldovei, inflația în 2013 și 2014 se va situa în limita inferioară a intervalului de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta de 5%.

Șeful Băncii Naționale a declarat că la încadrarea inflației în intervalul de variație al țintei au contribuit preponderent diminuarea cererii interne și externe alături de presiunea dezinflaționistă din partea tendinței de apreciere a cursului nominal de schimb al monedei naționale față de valutele principalilor parteneri comerciali. Mediul inflaționist a fost susținut de majorarea prețurilor la produsele alimentare pe fundalul secetei din regiune, în corelare cu efectele secundare ale majorărilor de tarife comunale din toamna anului 2011 și creșterea tarifului la energia electrică din luna mai 2012.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?