Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4063

Piața orezului, influențată de vremea rea. Ce se întîmplă cu prețurile

17 mai. 17:30   Externe
2027 0

Vremea lovește încă odată în piaţa orezului, ducînd preţurile la acest aliment de bază la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.

Livrările de orez erau deja afectate de restricţiile la export impuse anul trecut de India, cel mai mare exportator mondial, precum şi de îngrijorările că seceta provocată de fenomenul meteo El Nino va afecta producţia din Asia de Sud-Est, o importantă regiune pentru cultura orezului. Acum inundaţiile catastrofale din sudul Braziliei au creat noi îngrijorări.

Preţurile la orez thailandez spart, care servesc drept referinţă pentru piaţa din Asia, au crescut cu 71 de dolari de la începutul lunii aprilie şi pînă în prezent, ajungînd la 649 de dolari pe tonă.

Această cereală este vitală pentru dieta a miliarde de persoane din Asia şi Africa şi cel mai recent avans ar putea alimenta presiunile inflaţioniste şi majora facturile la import pentru cumpărători, notează Noi.md cu referire la economica.net.

Inundaţiile din Brazilia au contribuit la recenta creştere a preţurilor, în condiţiile în care statul Rio Grande do Sul, care este responsabil pentru 70% din întreaga producţie de orez a Braziliei, este aşteptat să fie lovit de inundaţii timp de mai multe săptămîni.


Un alt factor care impulsionează preţurile este încetinirea cu care ajunge pe piaţă noua recoltă în Asia de Sud-Est, în condiţiile în care recoltarea orezului în Thailanda şi Vietnam se apropie de sfîrşit.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?