X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

Unde-s 23 de milioane? Acuzații la adresa unei subdiviziuni a Ministerului Sănătății

26 apr. 2017,, 14:21   Economie
2318 0

Curtea de Conturi a prezentat Raportul auditului „Autenticitatea și concludența situațiilor financiare consolidate ale Ministerului Sănătății”.

Cele mai aprigi discuții au avut loc pe marginea unor operațiuni dubioase efectuate de Unitatea de implementare și coordonare în domeniul sănătății, subordonată Ministerului Sănătății, anunță agora.md, citată de NOI.md.

Astfel, în cadrul auditului s-a constatat că entitatea a raportat și înregistrat cheltuieli cu privire la transmiterea activelor cu titlu gratuit către instituțiile medico-sanitare publice în sumă de 52,2 milioane de lei, dintre care 23,6 milioane nu au fost la momentul transmiterii. „Vă rog să-mi spuneți ce a fost transmis la instituțiile medicale?”, a întrebat Marina Covali, membră a plenului Curții de Conturi.


Nicolae Jilanschi, director executiv la Unitatea de coordonare și implementare a proiectelor în domeniul sănătății, a menționat că unele plăți de achiziționare a medicamentelor se fac în avans, fapt ce permite obținerea unor economii pentru unele poziții. „Într-adevăr au fost depistate unele neconcordanțe în raportarea financiară. Achitarea se face în avans, iar livrările se produc treptat. Nu avem nevoie de ele toate odată. Situația creată este una artificială. Pînă la urmă toate plățile coincid cu ceea ce au recepționat instituțiile medicale”, a răspuns Nicolae Jilanschi.

Răspunsul acestuia însă nu i-a convins pe membrii Curții de Conturi. „Eu am avut o întrebare directă, din 52 de milioane transmise către instituțiile medico-sanitare publice, 23,6 nici nu au fost procurate. Aici scrie clar că au fost efectuate plățile în avans, însă dumneavoastră nu ați primit medicamente. Care medicamente au fost distribuite dacă pe moment nu există nimic în stoc. Ați repartizat aerul?” a replicat Marina Covali.

Contabilul entității a venit cu alte detalii pentru a-i convinge pe reprezentanții Curții de Conturi. „S-au raportat incorect creanțele din cauza lipsei evidenței valutare. Plățile au fost transferate către furnizorul AIDA. Pînă la urmă totul a fost corectat și a fost reflectat conform legislației. La momentul transferului, în 2016, plata a fost reflectată ca transmitere incorectă. În prezent au loc livrările de medicamente, iar în acest an avansurile vor fi valorificate”, a explicat contabilul Nicolai Ivanov.

Directorul entității menționează că va implementa mecanismul de management intern al finanțelor pentru a preveni astfel de situații. De asemenea, angajații vor fi instruiți în privința reflectării evidenței contabile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?