Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Oficialii europeni, îngrijoraţi de situaţia din Republica Moldova

7 mai. 2013,, 12:06   Politică
3439 2
Foto : vesti.md
Oficialii europeni sînt îngrijoraţi de evoluţia situaţiei din Moldova şi adoptarea unui şir de acte legislative care nu corespund standardelor europene. Potrivit Agenţiei "Infotag", declaraţiile oficialilor europeni de diferit rang au fost făcute după ce, vineri, legislatorii moldoveni au adoptat un şir de acte legislative.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, consideră că amendamentul la Legea cu privire la Curtea Constituţională, potrivit căruia Parlamentul este în drept să ridice mandatul judecătorilor CC cu votul a 3/5 din deputaţi, în cazul în care judecătorii pierd "încrederea" Parlamentului, este o încălcare.

"O astfel de prevedere vine în contradicţie directă cu standardele europene privind justiţia constituţională şi reprezintă o încălcare evidentă a articolului 137 din Constituţia Moldovei. Instituţia Curţii Constituţionale are sarcina de a verifica activitatea Parlamentului. Supunerea judecătorilor Curţii la necesitatea "încrederii" din partea Parlamentului vine în contradicţie evidentă cu scopul în sine al unei Curţi Constituţionale", menţionează oficialul european.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton, şi comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, de asemenea, şi-au exprimat "îngrijorarea".

"Am aflat cu mare îngrijorare despre adoptarea unei modificări la Legea cu privire la Curtea Constituţională a Republicii Moldova care permite revocarea din funcţie a judecătorilor Curţii Constituţionale în cazul în care aceştia nu beneficiază de "încrederea" Parlamentului. Această lege, precum şi o serie de alte legi importante care privesc chestiuni fundamentale pentru asigurarea funcţionării democraţiei în Moldova, au fost adoptate cu o grabă extremă şi fără o consultare adecvată cu societatea din Moldova sau cu respectarea corespunzătoare a standardelor europene cu privire la reforma constituţională, în special ale celor de la Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei", se menţionează în declaraţie.

Cei doi oficiali subliniază că adoptarea modificărilor legislative operate în ultimele zile "indică un nou curent îngrijorător de luare a deciziilor în Moldova, reflectat, de asemenea, şi în alte modificări legislative, unde instituţiile statului au fost utilizate în interesul unora".

Reiterăm îngrijorarea noastră că asemenea măsuri, întreprinse fără o pregătire şi consultare corespunzătoare, ar putea constitui o ameninţare la independenţa instituţiilor naţionale cheie şi un obstacol pentru dezvoltarea viitoare a democraţiei şi a stabilităţii statului de drept în Moldova", subliniază cei doi oficiali europeni care îndeamnă liderii politici din Moldova "să nu piardă din vedere impactul de lungă durată a deciziilor lor, inclusiv în ceea ce priveşte atingerea aspiraţiilor Moldovei".

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon, îşi exprimă îngrijorarea pentru situaţia curentă din Republica Moldova, "unde lupta politică pare să pericliteze aspiraţiile cetăţenilor Moldovei de integrare europeană".

Potrivit lui, parlamentarii au votat în mare grabă fără a depune eforturi de a găsi un consens mai larg în Parlament.

"Îndemn toate forţele politice ale ţării să lase deoparte interesele partizane şi personale şi să lucreze împreună pentru viitorul european al ţării şi al cetăţenilor săi", a adăugat el, subliniind că APCE "este dispusă să faciliteze dialogul dintre diferitele partide politice, dacă ele doresc aceasta", a subliniat Jean-Claude Mignon.

Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, de asemenea, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ultimele evenimente politice din Moldova. Oficialul menţionează că "acestea pun în pericol parcursul european al ţării".

"Urmăresc cu îngrijorare cele întîmplate în Moldova. În ultimele zile, Parlamentul Moldovei a amendat un număr de legi fundamentale ce afectează funcţionarea sistemului politic al ţării. A fost modificată Legea cu privire la Curtea Constituţională, legislaţia electorală, funcţionarea guvernului şi a structurilor de implementare a legislaţiei, în unele cazuri în mod repetat, fără consultări adecvate", a subliniat Thorbjorn Jagland în declaraţia sa.

"Aceste amendamente şi modul în care au fost adoptate creează riscul de subminare a independenţei şi echilibrului instituţional. Iar modificările recente cu privire la Curtea Constituţională prezintă o îngrijorare specială, aşa cum modificările înaintate par să fie în contradicţie cu Constituţia Moldovei, dar şi cu standardele europene privind justiţia constituţională", menţionează oficialul european.

El a îndemnat toate forţele politice să acţioneze responsabil pentru că "la mijloc se află coerenţa şi credibilitatea parcursului european al ţării".

"Consiliul Europei va continua să sprijine Moldova, inclusiv prin Comisia de la Veneţia, pentru a ajuta ţara să treacă peste dificultăţile politice curente", a declarat Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?