Cine este și ce funcții a deținut Platon, condamnat la 18 ani de închisoare

Cine este și ce funcții a deținut Platon, condamnat la 18 ani de închisoare

Veaceslav Platon, născut pe 24 ianuarie 1973 în Căușeni, este un politician și om de afaceri  din Republica Moldova, ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2009 pînă în 2010.

El este al șaselea în topul milionarilor moldoveni și în ultimii ani a fost acuzat de mai multe ori de escrocherii, fraude și infracțiuni economice, fiind poreclit „raiderul numărul 1 din spațiul CSI.

În 1998 a fost ales membru al Consiliului municipal Chișinău pe listele blocului electoral al agrarienilor.

În 1994 a devenit vicepreședinte al Consiliului de administrație al băncii „Moldindconbank”, apoi și vicepreședinte al Consiliului băncii „Investprivatbank”. A avut afaceri în domeniul zahărului în Republica Moldova, apoi în domeniul atomo-energetic din Ucraina.

Pe 25 iulie 2016 Platon a fost anunțat în căutare internațională, pe numele lui fiind dispus un mandat de arest pentru 30 de zile, El a fost învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii, cu acuzația că ar fi beneficiat de credite neperformante în valoare de 800 de milioane de lei. În seara zilei de 25 iulie, Platon a fost reținut de Serviciul de Securitate și Procuratura Generală din Ucraina.

Pe 29 august 2016 Platon a fost extrădat în Republica Moldova și a fost plasat într-o celulă din Penitenciarul Nr. 13.

Veaceslav Platon este căsătorit cu Evghenia Tulcevskaia, o ucraineancă care, la vîrsta de 20 de ani, a cîștigat concursul Miss Ucraina 2009. 

Pe 20 aprilie curent Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare.
 
Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load