Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4005

Dorin Drăguţanu: Dobînzile la credite şi depozite trebuie micşorate

3 mai. 2013,, 10:40   Economie
3616 2
Foto: noi.md
Prin reducerea cu 1 punct procentual a ratelor dobînzilor la principalele instrumente de politică monetar-creditară, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) le-a dat băncilor un semnal de revizuire şi activizare a politicii creditare, dar şi de micşorare a dobînzilor la credite şi depozite. Declarația a fost făcută joi, într-o conferinţă de presă, de guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, comentînd decizia respectivă a Consiliului de administraţie.

Potrivit agenţiei "Infotag", responsabilul a precizat că BNM "nu poate obliga băncile să reducă dobînzile şi să acorde mai multe credite", dar băncile trebuie să înţeleagă că, pentru a-şi menţine profitabilitatea, trebuie cel puţin să nu micşoreze volumele de creditare comparativ cu anul trecut. În context, Drăguţanu a amintit că, anul trecut, portofoliul de credite al băncilor a crescut cu 16%.

Pe 25 aprilie, Consiliul de Administraţie al BNM a redus cu 1% ratele dobînzilor la instrumentele principale de politică monetar-creditară. Astfel, din 29 aprilie, rata de bază la operaţiunile pe termen scurt constituie 3,5%, la creditele overnight - 6,5%, la depozitele overnight - 0,5%, iar la creditele pe termen lung (peste cinci ani) - 4%. Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase a rămas neschimbată, de 14%. Pînă atunci, ratele nu s-au modificat din martie 2012. Decizia BNM a fost luată pentru asigurarea în continuare a calibrării ansamblului condiţiilor monetare reale pentru stimularea creditelor bancare şi activităţii economice, precum şi ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste, fapt ce va asigura atingerea ţintei inflaţiei de 5% В± 1,5 p.p.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?