Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Partea motivată a sentinţei lui Filat, publicată

8 apr. 2017,, 10:30   Societate
3521 0

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a publicat partea motivată a sentinţei ex-premierului Vlad Filat. Potrivit agenţiei INFOTAG, documentul a fost transmis avocaţilor şi publicat pe site-ul CSJ.

Anterior, avocaţii au declarat că intenţionează să se adreseze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului imediat ce vor primi partea motivată a sentinţei CSJ.

După cum a informat anterior INFOTAG, pe 22 februarie, CSJ a lăsat în vigoare sentinţa în privinţa lui Filat, care, la 27 iunie 2016, a fost condamnat la nouă ani privaţiune de libertate. Magistraţii au respins recursul avocaţilor, precum şi al altor participanţi în dosarul Filat.

"Colegiul penal consideră că instanţa de apel a menţinut corect pedeapsa aplicată lui Vlad Filat de către prima instanţă. Verificînd legalitatea pedepsei, a constatat că prima instanţă a ţinut cont de prevederile art. 61, 75 Cod penal şi astfel inculpatului i-au fost stabilite pedepse echitabile pentru infracţiunile săvîrşite, totodată fiindu-i stabilită corect pedeapsa definitivă în conformitate cu prevederile art. 84 Cod penal", se arată în hotărîre.

Curtea Supremă de Justiţie a mai constatat că nu a fost încălcat principiul legalităţii sancţiunii prin aplicarea cumulativă a patru pedepse: închisoare, amendă, privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau a exercita anumite activităţii, precum şi cu retragerea distincţiei de stat "Ordinul Republicii".

Pe 27 iunie 2016, Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani privaţiune de libertate cu confiscarea averii şi interdicţia de a ocupa funcţii publice timp de cinci ani, precum şi i-a fost aplicată o amendă în valoare de 60 mii lei ($3 mii). El a fost acuzat de trafic de influenţă şi corupere pasivă, primind mită în valoare de $250 mil. de la omul de afaceri Ilan Şor. Toate acuzaţiile s-au întemeiat pe autodenunţul lui Şor, care a fost şi el arestat la cîteva zile după pronunţarea sentinţei. El s-a aflat în arest timp de o lună şi jumătate, iar începînd cu 5 august se află în arest la domiciliu. Cauza sa este examinată de instanţă separat.

Deşi pînă la pronunţarea hotărîrii CSJ sentinţa nu era definitivă, Parlamentul Moldovei l-a lipsit pe Filat de mandatul de deputat. Decizia a fost luată la 15 decembrie 2015, după 14 luni de la arestarea sa. Filat a fost arestat în sala de şedinţe a Parlamentului pe 15 octombrie 2015, imediat după ce legislativul a votat pentru ridicarea imunităţii de deputat a lui Filat.

Vlad Filat este deţinu în continuare într-o celulă separată la penitenciarul nr. 13 din Chişinău. În celula sa a fost făcută reparaţie din contul lui, a fost instalat un televizor plasma, cuptor cu microunde. După pronunţarea definitivă a sentinţei, el trebuia să fie transferat pentru a-şi executa pedeapsa în cea mai îndepărtată instituţie penitenciară de Chişinău, într-o colonie pentru foştii funcţionari şi angajaţi ai organelor de drept şi justiţiei, care se află în oraşul Lipcani din raionul Briceni.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?