Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4066

Vlad Filat, despre candidatul ideal la prezidențiale

19 mai. 06:30   Politică
7166 0

Opoziția din Republica Moldova nu va reuși, cel mai probabil, să ajungă la un acord privind înaintarea unui candidat unic la viitoarele alegeri prezidențiale din toamna acestui an, iar participanții la acestea vor fi mai mulți decît se presupunea anterior.

O astfel de opinie a exprimat președintele PLDM, fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, în cadrul emisiunii „Главное” de la postul de televiziune TVC-21, transmite Noi.md.

Comentînd declarația avocatului, fostului viceprim-ministru și ministru de interne, Andrei Năstase, de a participa la viitoarele alegeri prezidențiale, el a spus că toți candidații au perspective, dar totul depinde de cum va acționa opoziția și autoritățile.

Filat a subliniat că Andrei Năstase cunoaște procesul politic și își cunoaște bine adversarul, președintele Maia Sandu.

„El are dreptul să candideze, cu siguranță, în situația lui, are și un drept moral, pe lîngă alte drepturi civile. Eu cred că dacă el a decis acest lucru - este dreptul lui, voința lui", a declarat fostul premier al Moldovei, președinte al PLDM .

Referindu-se la foștii prim-miniștri Ion Chicu și Vasile Tarlev, care la fel intenționează să candideze la funcția de președinte, Filat a spus că nu-i cunoaște foarte bine, dar Ion Chicu are poziții bune în sondaje și poate să arate un rezultat bun, iar acesta va fi un bun punct de plecare pentru a candida la următoarele alegeri parlamentare.

El nu a comentat perspectivele fostului ministru de Externe și Integrare Europeană, Tudor Ulianovschi, care a declarat anterior că va candida la președinția Republicii Moldova la alegerile din acest an.

Vlad Filat a recunoscut că există zvonuri că Maia Sandu și anturajul ei fac tot posibilul și imposibilul pentru ca președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, să ajungă cu ea în turul doi, considerînd că aceasta este o variantă mai preferabilă pentru victoria ei.

În același timp, fostul prim-ministru al Moldovei a declarat că nu știe dacă Maia Sandu are un candidat convenabil pentru turul doi, explicînd că istoria s-ar putea repeta, iar dacă data trecută multă lume a votat nu pentru Maia Sandu, ci împotriva lui Igor Dodon, de data asta s-ar putea întîmpla exact invers.

Filat a spus că el personal ar dori mai degrabă să vadă un candidat puternic la președinție, care să nu fie împotriva Maiei Sandu, ci în favoarea unei Moldove democratice.

„Noi așteptăm mereu candidatul ideal. Dar el nu va fi niciodată pe liste, iar oamenii aleg dintre cei care există", a subliniat el.

Întrebat despre o eventuală participare a sa la alegerile prezidențiale, Vlad Filat a spus că este prea devreme să vorbească despre acest lucru, deoarece încă nu se cunoaște decizia pe care o va lua Curtea Supremă de Justiție în privința cererii sale de revizuire, iar acest proces este amînat după ce doi judecători din dosarul său au demisionat, cererea a fost acceptată, iar în loc să anunțe decizia la 20 mai, după ce va parcurge toate etapele, practic procesul va începe din nou, după schimbarea unor judecători.

În plus, președintele PLDM și fostul prim-ministru al Moldovei a spus că se gîndește și la posibilitatea participării sale la alegeri, recunoscînd că pentru el este mai importantă nu participarea sa personală la acestea, ci rezultatul general, final al acestora.

3
7
1
4
33

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?