X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Baronul romilor: Educaţia copiilor este o prioritate

7 apr. 2017,, 15:45   Societate
2421 3

Preşedintele Coaliţiei organizaţiilor nonguvernamentale ale romilor din Moldova, baronul Artur Cerari, susţine că prioritatea numărul unu pentru toţi romii este educaţia copiilor lor.

Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, într-o conferinţă de presă cu tema "Romii în societatea modernă", el a spus că "modul nomad de trai al romilor a influenţat negativ asupra nivelului de cultură al lor".

"Iar învăţămîntul este o necesitate în societatea modernă. De asemenea, se menţin şi problemele ce ţin de discriminarea etnică. Deşi Moldova a avansat mult în apărarea drepturilor omului, această problemă încă nu este rezolvată. Noi însă lucrăm asupra acesteia. Tot mai mulţi copii romi obţin studii superioare, iar aceasta permite accelerarea integrării poporului nostru în societate. Avem consilieri în multe primării. Dacă vor fi declarate alegeri parlamentare anticipate, diaspora noastră neapărat va propune un candidat", a promis Cerari.

El s-a pronunţat pentru "o vecinătate frăţească între toate popoarele".

"Noi nu avem nevoie de revoluţii şi lovituri de stat. Noi sîntem, în primul rînd, meşteşugari, iar valorile noastre principale sînt familia şi educarea copiilor", a spus baronul.

Vicepreşedintele asociaţiei obşteşti "Diaspora romilor din Belarus", Artur Gomonov, a menţionat că şi în ţara sa "romii îşi dau tot mai des copiii la universităţi, prioritate avînd studiile economice".

INFOTAG precizează: Pe 8 aprilie este marcată Ziua mondială a romilor. Potrivit datelor recensămîntului populaţiei din 2014, în Moldova locuiesc circa 13 mii de reprezentanţi ai etniei rome.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?