X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4056

Tinerii de etnie romă, în discuție cu deputații

14 apr. 16:40   Societate
1968 0

Tinerii de etnie romă beneficiari ai burselor de merit au discutat, în această săptămînă, cu deputații despre integrarea socială și profesională a reprezentanților comunității rome.

Evenimentul a fost organizat de Parlament în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, în contextul Săptămînii Culturii Romilor.

Discuțiile au avut scopul de a spori gradul de conștientizare asupra problemelor cu care se confruntă persoanele de etnie romă și eliminarea stigmatizării comunităților de romi.

În acest an, Parlamentul împreună cu Guvernul au lansat un program prin care tinerii de etnie romă beneficiază de burse de merit. În rezultat, în baza unui concurs lansat de Agenția Relații Interetnice, au fost selectați 49 de tineri care studiază în licee, colegii și universități din țară și care beneficiază de burse de merit. Tinerii au discutat cu deputații despre situația romilor în țara noastră, mecanisme de incluziune socială, dar și aspecte ce țin de stigmatizarea și discriminarea romilor.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Marian Radu, căruia îi aparține inițiativa lansării programului de burse pentru tinerii romi, a menționat despre necesitatea susținerii copiilor și tinerilor romi din țara noastră. „Am și eu origini rome și știu cît de importantă este educația. Educația este cea care m-a ajutat să am o carieră. Prin acest program vrem să vă încurajăm să puneți accent pe învățămînt. Vă urăm succes și sper să avem și mai mulți bursieri în anii viitori”, a subliniat parlamentarul.


Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, prezent la discuții, a subliniat că autoritățile depun eforturi pentru ca tinerii de etnie romă să-și continue studiile după clasa a IX-a. „Educația deschide uși și creează noi oportunități. sînt sigur că unii dintre voi, cei care sînteți astăzi în sală, sînt viitori medici, profesori, contabili, avocați sau oricare altă profesie. Toate lucrurile astea pornesc de la educație. Atîta timp cît vom depune efort, ni se vor deschide uși și vom avea și posibilități de valorificare pe deplin a potențialului”, a afirmat ministrul.

Igor Cibotari, student la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și stagiar la Agenția Relații Interetnice, a exprimat mulțumiri din partea comunității de romi pentru oportunitatea de a participa la discuții și de a beneficia de bursă de merit. Tînărul a venit cu cîteva inițiative care ar putea contribui la bunăstarea familiilor de romi.

De menționat că vizita elevilor și studenților de etnie romă care beneficiază de burse de merit a fost precedată de prezența acestora la ședința plenară a Parlamentului.

1
0
0
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?