Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Peste 45 de mii de oameni au cumpărat polița medicală cu reducere

5 apr. 2017,, 14:45   Societate
1565 0

Peste 45 de mii de oameni au reușit să-și cumpere polița medicală cu reducere. Reducerile au fost active în primele trei luni ale anului, pînă pe 31 martie.

Aproape 30 de mii de oameni, care nu sînt angajați oficial şi nu sînt asigurați de Guvern, și-au cumpărat polița la jumătate de preț. Alți peste 15 mii de oameni, proprietari de terenuri agricole, au beneficiat de o reducere de 75%. Iar 800 de notari publici, executori judecătorești, avocați şi mediatori neangajați au achitat prima de asigurare medicală în sumă fixă în mărime integrală, transmite IPN, cu referire la datele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

După 31 martie, prima de asigurare medicală în sumă fixă se va achita în mărime integrală de către toți cei care nu sînt angajați oficial și nici nu fac parte din categoriile asigurate de stat. Activarea poliței se va efectua peste şapte zile din momentul achitării.

Statutul de asigurat va fi activat din data achitării în cazul persoanelor fizice care fac dovada aflării peste hotarele Republicii Moldova pentru cel puţin 183 de zile calendaristice pe parcursul anului bugetar. Aceste persoane nu vor plăti nici amendă sau penalitate.

Pentru persoanele care se află permanent în țară și nu și-au onorat la timp contibuțiile de asigurare medicală se va aplica o penalitate în mărime de 0,1% din prima de asigurare pentru fiecare zi de întîrziere, pornind cu data de 1 aprilie. Amenda pe care o riscă persoanele care nu se asigură medical oscilează între 15 și 33 de unităţi convenţionale.

Potrivit ofițerului de presă al CNAM, Silvia Munteanu, pentru achitarea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală, a penalitaților și amenzilor, persoanele se vor adresa la Serviciul relaţii cu beneficiarii al CNAM din teritoriu, unde vor primi fişa de plată cu suma spre achitare. Cu fişa de plată achitarea se va efectua la orice bancă comercială sau oficiu poştal, după care va prezenta dovada de plată Serviciului de relaţii cu beneficiarii al CNAM din teritoriu.

Pentru acest an prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă constituie 4056 lei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?