Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Ministerul Educației și Cercetării dezminte afirmațiile primarului general al capitalei

16 mar. 13:30   Societate
3375 1

Ministerul Educației și Cercetării dezminte afirmațiile primarului general al capitalei referitor la reducerea numărului de angajați în sistemul educațional urmare a implementării noilor state de personal în școli.

Contrar speculațiilor lansate de primar, noile state de personal permit angajarea unui număr mai mare de specialiști de care școlile au nevoie pentru a asigura acces la educație pentru toți copiii. Astfel, urmare a modificărilor propuse de MEC, școlile au posibilitatea de a angaja personal adițional pentru gestionarea bazei de date a instituției, pentru managementul resurselor umane și a acoperi alte necesități ale instituțiilor de învățămînt.

Statele de personal au fost modificate în anul 2023, pentru prima dată după 24 de ani de la elaborare. Înainte de a fi aprobate, noile state de personal au fost discutate pe larg, inclusiv cu directorii instituțiilor de învățămînt din Chișinău, iar versiunea finală reflectă toate propunerile constructive înaintate în cadrul dezbaterilor publice.

Comparativ cu statele de personal adoptate în 1999, actualul document prevede o creștere a numărului de unități care pot fi angajate în instituțiile educaționale. A fost majorat numărul de unități de psiholog în special în școlile mici, au fost incluse unități pentru psihopedagogi, logopezi și cadre didactice de sprijin care nu existau în documentul precedent. A fost majorat inclusiv numărul de unități acordate pentru funcția de director adjunct în școlile mici.

Ministerul va prezenta în scurt timp o analiză detaliată, poziție cu poziție, a statelor de personal pentru că mesajele false ale primarului general, care induc confuzie în sistem, nu mai pot fi tolerate. Acuzațiile lansate de primar sînt o încercare de a distrage atenția de la sistarea finanțării de către primărie a orelor conducătorilor de cerc și a grupelor cu program prelungit.


Menționăm că protecția socială a cadrelor didactice și angajaților din sistemul educațional este una dintre prioritățile MEC, de rînd cu asigurarea accesului la educație de calitate pentru fiecare copil.

0
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?