Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Munteanu: Imunitatea parlamentară nu este o invenție a Republicii Moldova

3 apr. 2017,, 11:41   Politică
1962 1

Excluderea imunității deputaților nu este o chestiune tehnică lipsită de importanță, consideră analistul politic, directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, citat de NOI.md.

Potrivit lui, temerile opoziției legate de concentrarea puterii politice și judiciare în mîinile unei singure formațiuni, prin anularea imunității, sînt justificate. Igor Munteanu afirmă că imunitatea nu este sub nicio formă o discriminare a cetățenilor simpli de aleșii lor, ci mai degrabă un mijloc de protecție pentru a-i apăra pe aceștia de eventuale abuzuri, procese îndreptate pentru a-i scoate din funcția de purtător al suveranității legislative.

„Abolirea imunității are, din punctul meu de vedere, mai multe scopuri și oportunități pentru PD. Înainte de toate, ridicarea imunității actuale face parte din pîrghiile argumentative ale PD de a susține necesitatea «revocării» deputaților ca avantaj al sistemului majoritar-uninominal, simulînd că, atîta timp cît nu mai există o imunitate constituțională, nu mai poate exista nici principiul «orice mandat imperativ este nul», de care se împiedică în acest moment «teoria și practica» autorilor modificării Codului electoral" argumentează Igor Munteanu.

Analistul politic a atenționat și cu privire la riscurile care ar putea lovi în opoziție, dacă acest proiect de lege va fi votat în ultima lectură. El susține că opoziția are nevoie peste tot în lume de imunitate parlamentară, pentru a-și exercita în mod liber mandatul de deputat, ca pilon al pluralismului politic

„Imunitatea nu este o invenție politică a RM, iar scoaterea ei nu asigură imediat responsabilizarea corpului legislativ. Asta ar trebui să fie pusă în preambulul oricăror discuții pe acest subiect. Înainte de orice retorică populistă, imunitatea are importante efecte politico-juridice și constituționale imposibil de neglijat. Imunitatea nu ar trebui să fie citită ca o impunitate, ci doar ca o posibilitate de exercitare a mandatului transmis de cetățeni pentru reprezentarea lor politică”, mai remarcă Munteanu.

Menționăm că săptămîna trecută Parlamentul a adoptat în prima lectură inițiativa legislativă privind lipsirea deputaților de imunitate. Documentul a fost votat cu majoritatea simplă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?