Trecerea la votul uninominal, susținută de un partid extraparlamentar

Trecerea la votul uninominal, susținută de un partid extraparlamentar

Partidul Verde Ecologist (PVE) susține propunerea Partidului Democrat de a introduce votul uninominal la alegerile parlamentare, informează Noi.md.

Potrivit liderilor formațiunii, această propunere nu este nouă, fiind enunțată încă în 2009 în programul electoral al partidului. „Noi am fost cei care am propus ca parlamentarii să fie leși prin votul uninominal pe circumscripții, pentru ca cetățenii să-și cunoască deputatul și să aibă o legătură directă cu el. Poziția partidului nostru din 2009 se dovedește a fi corectă. Aceasta nu e dorința unui lider partid, este voința poporului”, a declarat astăzi președintele Partidului Verde Ecologist, Anatolie Prohnițchi.

În opinia vicepreședintelui PVE, Andrei Dumbrăveanu, forțele politice care se opun trecerii la sistemului uninominal de vot trebuie să se gîndească la binele poporului, întrucît „procesul democratic din Moldova a ajuns în stare de criză”.

„În cadrul campaniei electorale din 2014, 13 partide au optat pentru alegeri pe circumscripții, deci să fie buni și să lucreze cu oamenii, dar nu să facă mitinguri. Am studiat atent ca sociolog situația din anul trecut  - marile mitinguri organizate trei partide: PSRM, platforma DA, partidul lui Usatîi. Ei toți au încercat prin mitinguri, dar nu se mai conduce prin mitinguri, trebuie să revenim la calea parlamentară. Partidele parlamentare actuale să se unească să-și amintească ce au promis electoratului, iar împreună cu partidele extraparlamentare să revenim la o democrație cît de cît reală, nu democrația străzii”, a punctat Dumbrăveanu.

Menționăm că propunerea PDM de a institui sistemul electoral uninominal a fost criticată vehement de PSRM, platforma „DA”, PLDM, PAS și PL. Celelalte formațiuni politice nu și-au expus deocamdată poziția la acest subiect.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load