Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Agricultorii cer compensaţiile promise de Guvern

10 feb. 2017,, 15:19   Societate
1931 0

Cîţiva agricultori au protestat în faţa Guvernului. Agricultorii sînt nemulţumiţi că nu li se acordă compensaţiile promise de prim-ministru în urma îngheţurilor din aprilie 2016, transmite IPN.

Potrivit lui Stanislav Ivaniţă, proprietar de livadă din Donduşeni, agricultorii sînt de mult timp induşi în eroare de conducere, iar regulamentul care să le acorde compensaţii aşa şi nu s-a mai adoptat.

Stanislav Ivaniţă spune că la protest s-au pornit agricultorii care şi-au făcut actele pentru a primi compensaţii, iar din aceştia unii au fost intimidaţi pentru a nu veni la protest. Printre cerinţele agricultorilor se numără acordarea compensaţiilor într-un termen cît mai scurt, îngheţarea creditelor cel puţin pînă la 1 decembrie a anului curent şi o audienţă la premier pentru ca „problemele micilor agricultori să fie auzite”. Agricultorul spune că dacă falimentează cei care au livadă, micii întreprinzători, „atunci falimentează toţi: şi ţara, şi băncile”.

Contactat de IPN, Iurie Fală, Directorul executiv al asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de fructe „Moldova Fruct” spune că menţine contactul cu Guvernul, au fost consultaţi cînd s-a elaborat regulamentul, dar banii întîrzie foarte mult.

„Pomicultorii sînt nemulţumiţi deoarece nu ştiu dacă să facă sau nu cheltuieli la început de an.” Directorul executiv „Moldova Fruct” afirmă că sînt zeci de mii de familii la nordul ţarii care tradiţional îşi cîştigă existenţa din creşterea fructelor şi mulţi sînt în stare de faliment.

Proiectul cu privire la acordarea suportului financiar producătorilor agricoli în scopul diminuării consecințelor calamităților naturale înregistrate în anul 2016 a fost plasat pentru dezbateri publice pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare în noiembrie 2016. În nota informativă a proiectului este menţionat că îngheţurile au compromis esențial recolta de fructe în raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Glodeni, Ocnița, Rîșcani și, parțial, Soroca. Suprafața totală de livezi afectate de înghețuri constituie 6424,82 ha, iar recolta compromisă este aproximativ de 62 de mii de tone.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?