Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

În școli vor fi prezentate filme documentare despre Holocaust

6 feb. 2017,, 16:45   Societate
3733 1

În școlile din Moldova va fi acordată mai multă atenție Holocaustului, așa cum se face în țările Europei.

Cum să fie predate lecțiile despre Holocaust trebuie să știe în primul rînd profesorii. Pentru ei, la sfîrșitul lunii ianuarie, la Chișinău, a fost organizat un seminar internațional dedicat Zilei Memoriei Victimelor Holocaustului, transmite NOI.md.

Inițiator al acestui seminar este organizația neguvernamentală internațională „Centropa”, cu susținerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe a Germaniei și cu participarea Centrului Internațional de Training și Dezvoltare Profesională, în cooperare cu Ministerul Educației. Seminarul a reunit profesori de istorie și educație civică din Moldova, Ucraina, Polonia, Germania și România.

„Noi dorim să-i familiarizăm pe profesorii din toată republica cu istoria evreilor din Moldova pe parcursul secolului XX și facem acest lucru utilizînd materiale bazate pe interviurile cu evreii din Moldova care au supraviețuit Holocaustului”, a relatat directorul de programe educaționale „Centropa” din Europa, Fabian Ruhle.

Unul dintre cele mai impresionante evenimente ale seminarului a fost demonstrarea filmului „Revenirea în Rivne”. Relatarea se face în numele a două femei – Shelly Vainer și Raia Kinserman, originare din or. Rivne, care în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial făcea parte din Polonia (acum e Ucraina). În 1941 acolo trăiau 20 de mii de evrei. Conform planului cotropitorilor germani, ei toți urmau să fie exterminați. Cum au reușit să supraviețuiască, Shelly și Raia relatează singure.

„Europa fără frontiere” – așa se numește un alt film, ce relatează despre puterea optimismului uman. Henry Hissbaum s-a născut în imperiul austro-ungar, iar cînd imperiul s-a prăbușit el și-a trimis cei patru fii la studii în cele mai bune universități din Europa. Războiul i-a împrăștiat și le-a mutilat sorțile, iar unii dintre ei au plecat pentru totdeauna. Pe exemplul acestei familii putem urmări istoria Europei secolului XX – cum s-au prăbușit, creat și din nou s-au distrus imperiile și statului și cum în aceste circumstanțe oamenii încercau să supraviețuiască și să-și protejeze apropiații.

Profesorii din Ucraina și-au împărtășit experiența de utilizare în calitate de material didactic a filmului despre ucraineanca Haia Leia-Detinko, care a trecut prin GULAG și a revenit neînfrîntă. Profesorii din Polonia, România și Germania au relatat cum ei au utilizat aceste materiale în școlile lor. Totodată, pentru participarea la seminar au fost invitați istorici cunoscuți din Moldova. Doctorul în științe Diana Dumitru a relatat istoria evreilor din Moldova din punct de vedere științifico-istoric. Pentru participanții la seminar a fost organizat și un tur cu autocarul pentru a povesti mai mult despre istoria evreilor din Chișinău.

Participanții au apreciat seminarul drept unul util, iar rezultatele – pozitive. Astfel, potrivit profesoarei de istorie de la Liceul Teoretic „N. Mihai” din raionul Cantemir, Ana Chiurpea, schimbul de experiență și informații a fost foarte interesant, cum se predă istoria, mai ales tema Holocaustului, în alte țări.

„Pornind de la ceea ce au povestit colegii din Polonia, Ucraina, Germania, la ei acestei teme i se acordă mai multă atenție, iar la noi ea este reflectată într-un context mai restrîns. Totuși schimbul de experiență și informații despre faptul cum să utilizăm filmele la lecțiile de istorie îmi va fi util și pentru alte lecții, de exemplu, cum să utilizez interviul luat de la un martor al unui sau altui eveniment, cum să-l public și să-l folosesc la ore”, a afirmat Ana Chiurpea.

Profesoara de istorie și șefa de studii de la Liceul Teatral Orășenesc din Chișinău, Tatiana Goncearova, studiază de mulți ani tema Holocaustului, a elaborat și a publicat un îndrumar metodic dedicat acestei teme. „Este foarte important să aducem la cunoștința elevilor această informație. Cel puțin pentru faptul ca să nu admitem repetarea unor asemenea tragedii. Noi trebuie să educăm tinerii în așa fel, încît ei să aibă o viziune corectă și clară asupra istoriei. Iar sarcina noastră, ca profesori, este să le oferim nu doar date, dar și să le insuflăm noțiuni moral-spirituale”, a opinat Tatiana Goncearova.

În cadrul seminarului profesorii au început să elaboreze planurile viitoarelor ore, utilizînd materialele din baza de date a site-urilor www.centropa.org și www.trans-history.org. Iar între timp echipa organizației „Centropa”, în colaborare cu Centrul de Trening, lucrează asupra unui film dedicat profesorilor din țara noastră. Acesta va relata istoriile a cinci evrei basarabeni care au supraviețuit Holocaustului.

Totodată, se preconizează desfășurarea unui concurs al filmelor realizate de elevi, în care cîștigătorii vor fi premiați la două nominalizări: „Istoria evreiască a orașului nostru” și „Drepturile civile și societatea civilă a Moldovei în secolul XXI”. La concurs vor putea participa echipele de elevi din liceele și școlile din Moldova. Termenul limită de prezentare a lucrărilor este 23 aprilie curent. Cei mai activi profesori vor putea participa și la seminare internaționale organizate de „Centropa”.

Anastasia Plotnicova
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?