X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Dezastrul alimentar din instituțiile de învățămînt din întreaga țară (VIDEO)

24 ian. 2017,, 13:30   Societate
5707 2

În grădinițele din întreaga țară copiii duc lipsă de fructe și legume proaspete, iar bucatele le prepară personalul auxiliar, deoarece lipsesc bucătarii profesioniști.

Sînt concluziile făcute de Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice în urma controalelor efectuate în instituțiile de învățămînt din raioanele țării, în perioada octombrie-decembrie 2016, informează NOI.md.

Controalele au fost efectuate în 365 de instituții de educație timpurie, 344 de instituții de învățămînt primar, gimnazial, liceal și în 66 de instituții de învățămînt profesional.

În urma acestor verificări s-a constatat faptul că meniurile erau bazate în mare parte pe paste făinoase și pîine, înregistrîndu-se un deficit considerabil al produselor lactatele, peștelui și cărnii. Cea mai mare lipsă se înregistra la compartimentul fructe și legume proaspete.

Totodată, în toate raioanele din țară se întîlnește fenomenul alimentației neechilibrate a copiilor. Acest lucru se întîmplă din cauză că sînt alocate surse financiare insuficiente pentru achiziționarea produselor alimentare necesare. O parte din utilajul tehnologic și utilajul frigorific are termenul de exploatare depășit; lipsește utilajul tehnologic pentru implementarea metodelor noi de preparare a bucatelor; în unele instituții lipsește apa caldă curgătoare sub presiune; nu sînt organizate cursuri de instruire profesională continuă pentru bucătarii din școli și grădinițe. Mai mult, în instituțiile de învățămînt nu sînt prevăzute funcții de inginer-tehnolog în alimentația publică și de medic nutriționist; angajații din depozite preșcolare nu dispun de studii în domeniul comerțului cu produse alimentare. Se atestă un deficit de bucătari, astfel încît deseori pentru prepararea bucatelor este antrenat personalul auxiliar.

În același timp, viceministrul Sănătății Aliona Serbulenco afirmă că, în perioada verificărilor, în nicio instituție de învățămînt nu au fost depistate alimente alterate sau expirate.

Drept măsuri de sancționare au fost emise hotărîri de interzicere a consumului în jur de peste 4000 de kilograme de produse alimentare; au fost emise hotărîri privind interzicerea preparării produselor culinare în lipsa condițiilor necesare; au fost emise prescrieri sanitare pe adresa conducătorilor instituțiilor de învățămînt.

„În luna ianuarie, cu regret, a fost constatat faptul că se încalcă reglementările Ministerului Sănătății privind utilizarea cărnii procesate, a biscuiților cu margarină, lipsa fructelor și legumelor și a produselor lactate, punîndu-se accent, tradițional, pe produse făinoase”, a menționat viceministrul Sănătății.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?