X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4007

Membrii unei grupări fabricau bancnote de 100 de lei din cele de 10 lei

25 mar. 2013,, 17:05   Societate
8374 1
Foto: noi.md
Oamenii legii au deconspirat activitatea unei grupări ilegale specializate în fabricarea leilor falși. Aceștia fabricau bancnote cu o valoare nominală de 100 de lei din bancnote veridice cu nominalul de 10 lei.

Potrivit şefului adjunct al Inspectoratului Naţional de Investigaţii MAI, Tudor Bejan, acestea erau de o calitate atît de înaltă încît nici măcar aparatele de verificare nu puteau depista falsul, relatează NOI.md.

„Unica deosebire este că bancnota falsificată este un pic mai deschisă la culoare și deseori se repetă numărul și seria bancnotelor”, a menționat Bejan. Potrivit lui, deși nici unul dintre cei nouă membri ai grupării nu era chimist de profesie, aceștia spălau bancnotele de 10 lei într-o soluție chimică, după care le transformau în bancnote de o sută de lei.

Astfel, „ținînd cont că linia metalică și portretul lui Ștefan cel Mare erau la loc, nici măcar aparatele de numărat banii nu depistau dacă sînt falși”, a mai spus Tudor Bejan.

Deocamdată nu se cunoaște cîte asemenea bancnote au fost puse în circulație. De cele mai dese ori, suspecții puneau bancnotele în circulație prin sate, la benzinării sau pe timp de noapte. Totodată, aceștia realizau o bancnotă falsă de o sută de lei, la prețul de 50 de lei adevărați.

Membrii grupării, care au fost reținuți, sînt originari din Chișinău și Hîncești, cu vîrste între 20 și 34 de ani. La momentul reținerii, patru dintre aceștia erau cercetați penal pentru jaf și omor. Dacă vor fi găsiți vinovați de „fabricarea sau punerea în circulaţie a semnelor băneşti false”, aceștia riscă o pedeapsă maximă de 15 ani de închisoare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?