X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4018

Planurile lui Chirtoacă privind asamblarea troleibuzelor la Chișinău s-au spulberat

19 mar. 2013,, 12:59   Societate
5951 6
Foto : kommersant.md
Planurile primarului general al capitalei, Dorin Chirtoacă privind asamblarea troleibuzelor la Chișinău s-au spulberat. Dacă în anul 2012, acesta era entuziasmat și declara că Regia Transport Electric va monta acasă anual minim 30 de unități de transport, iar cu timpul am putea avea chiar o uzină pe producere a troleibuzelor, azi, autoritățile municipale anunță că anul acesta la Chişinău nu a fost asamblat nici un troleibuz.

Motivul întîrzierii îl constituie neaprobarea Bugetului municipal pentru 2013 în a doua lectură. Directorul Regiei Transport Electric, Gheorghe Morgoci, a declarat pentru NOI.md că primăria Chişinău nu are banii necesari pentru a-i depune pe contul întreprinderii din Minsk și respectiv pentru a procura piesele necesare pentru asamblare.

La ultima ședința a Consiliului Municipal Chișinău, care a avut loc pe data de 12 martie, consilierii au anunțat că proiectul privind Bugetul municipal pentru 2013, ar putea fi introdus pe ordinea de zi a ședinței următoare a CMC. Iar Morgoci susține că odată ce s-ar aproba, problema ar fi soluționată. Directorul RTEC nu a precizat dacă cantitatea de troleibuze care este prevăzută în planul de acțiuni și Acordul de colaborare a RTEC cu compania belarusă SA „Belcommunmash”, privind asamblarea troleibuzelor la Chișinău va fi micșorată din cauza că bugetul a fost aprobat cu întîrziere.

„Depinde cîți bani vor fi alocați pentru aceasta”, a menționat Morgoci. Dar a comunicat că, dacă ar fi bani suficienți, în secția reparații a RTEC ar putea fi asamblate pînă la 60 de unități de transport anual.

Amintim că în octombrie 2012, RTEC își propusese să asambleze pînă la 30 de troleibuze, într-un final, doar 10 au fost montate acasă.

Tot atunci, edilul Chirtoacă spunea că „cu timpul RTEC va ajunge să aibă o uzină de asamblare a troleibuzelor la Chișinău”.

„Atunci vom acoperi necesarul pentru capitală, iar ulterior vom propune troleibuze și pentru celelalte municipii din republică, care folosesc acest mijloc de transport, ca Bălți și Tiraspol”, spunea atunci Chirtoacă.

În anul 2011, Primăria Chișinău a procurat 102 troleibuze belaruse. Proiectul a fost finanţat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană pentru Investiţii şi Uniunea Europeană. În acest sens a fost acordat un credit de zece milioane de euro, alte trei milioane au reprezentat un grant.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?