Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Miercuri, 13 martie, încep negocierile pentru resetarea AIE

12 mar. 2013,, 13:10   Politică
3829 2
Foto : noi.md
Miercuri, 13 martie, încep negocierile între componenţele coaliţiei democratice pentru resetarea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE). Despre aceasta au anunţat, luni 11 martie, reprezentanţii celor trei formaţiuni, în eterul postului privat de televiziune "ProTV". Partidul Democrat (PDM) şi Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi-au desemnat deja grupurile de negociatori. Liberalii urmează încă să se determine.

Se pare însă că scînteile între cele trei formaţiuni politice nu s-au potolit. Din moment ce liberal-democraţii au anunţat că unicul candidat din partea lor la şefia Guvernului rămîne Vlad Filat, celelalte două componente insistă că Filat nu poate pretinde această funcţie. Ba mai mult, democraţii nu exclud că, în rezultatul negocierilor, PLDM ar putea rămîne fără funcţia de prim-ministru. "Poate, în urma acestor negocieri, colegilor de la PLDM nu le mai revine funcţia de prim-ministru. Trebuie să vedem ce fel de guvernare vrem. Noi nu trebuie pur şi simplu să avem un guvern, noi trebuie să avem unul mult mai bun. Noi nu ne propunem să facem pe cineva prim-ministru cu orice preţ", a declarat în cadrul emisiunii "În Profunzime", vicepreşedintele PDM, Valeriu Lazăr.

Și liberalii par să nu cedeze, iar vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, se declară dispus să renunţe şi el la funcţia de primar, dacă Filat se teme de şomaj. " Vlad Filat nu mai poate fi prim-ministru. În mod normal, acum trebuie să fie un singur verdict – afară toţi pentru ceea ce se intîmplă. Eu, dacă trebuie, nu-mi dau demisia, dar o mînă îmi tai pentru ca R.Moldova să ajungă în UE. Cu războiul ăsta n-o să ajungem nicăieri", a spus Chirtoacă.

La rîndul său, vicepreşedintele liberal-democrat Valeriu Streleţ a ţinut să menţioneze că formaţiunea sa îşi doreşte ca actul de guvernare să fie eficient şi responsabil, iar decizia anunţată în 13 februarie cu privire la denunţarea Acordului AIE a fost una necesară. "Noi am făcut nenumărate apeluri că lucrurile trebuie resetate pe anumite domenii. A fost nevoie de o tragedie ca să ne dăm seama că la Procuratura Generală lucrurile nu stau bine. 13 februarie a fost soluţia pentru a rupe cercul vicios. Noi vorbisem de principiul de delegare în Executiv. Miniştrii trebuie să facă echipă cu prim-ministrul, și să nu privească peste umăr la ceea ce-i spune şeful partidului care l-a delegat", a reiterat Streleţ.

Precondiţia liberal-democraţilor este depolitizarea unui şir de instituţii ale statului, inclusiv PG, CNA şi CNI. Cert este că niciuna dintre cele trei componente ale fostei alianţe nu pledează pentru provocarea alegerilor parlamentare anticipate, exprimîndu-şi încrederea că sînt capabili să depăşească situaţia creată. Cu atît mai mult că şi experţii vin cu avertizări în ceea ce priveşte viitorul partidelor de guvernare. "În sondaje, Guvernul se apropie de o rată a credibilităţii de 10 la sută. Mi se pare un act sinucigaş. Votul de sancţiune se poate transforma în absenteism. În 2009-2010, populaţia a votat foarte dezamăgită, acest vot va fi şi mai dezamăgit. Eu chiar sînt curios ce se mai poate spune electoratului. Despre sărăcie nu mai putem vorbi, bunăstare – la acest capitol sondajele sînt pe roşu, cifrele stau mai rău decît pe timpul PCRM, iar Europa pare tot mai departe", a menţionat, în cadrul aceleiaşi emisiuni directorul IMAS, Doru Petruţi.

Luni, 11 martie, şeful statului a anunţat că începe negocierile cu fracţiunile parlamentare, pentru identificarea unei candidaturi la funcţia de prim-ministru. Precizăm că demisia Cabinetului de Miniştri a fost prezentată vinerea trecută după ce majoritatea parlamentară a acordat vot de neîncredere Guvernului Filat. În cazul în care două propuneri consecutive ale şefului statului nu sînt acceptate de Legislativ, alegerile anticipate sînt inevitabile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?