X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Vlad Filat vrea să distrugă Alianța pentru Integrare Europeană – declarație

24 ian. 2013,, 13:30   Politică
30399 37
Foto : imdeia.md
Războiul din Alianța pentru Integrare Europeană este departe de a se termina. Unii analiști politici consideră că acuzațiile prim-ministrului Vlad Filat, care au fost rostite ieri, în cadrul unei emisiuni televizate, precum că „Vlad Plahotniuc este șeful lui Lupu și Ghimpu”, au scopul de a distruge AIE. În timp ce alți analiști politici susțin că premierul are dreptate.

Solicitat de NOI.md, analistul politic Roman Mihăieș a declarat că, prin declarațiile sale, Vlad Filat a demonstrat că primește indicații de la președintele Federației Ruse. Analistul a adăugat că premierul ar avea întrevederi frecvente atît cu oamenii lui Putin, cît și cu liderul PCRM, Vladimir Voronin.

”Domnul Filat a ajuns să facă acele declarații tăioase, astfel demonstrînd că Vladimir Putin este șeful direct al său. În cazul acestei crize politice, devine foarte clară intenția lui Filat de a distruge AIE și de a stopa integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova. Filat atacă liderii Alianței foarte violent și joacă rolul de judecător și procuror. Intenționează să îndepărteze PD-ul și PL-ul și să facă imposibilă, în continuare, colaborarea în cadrul AIE”, a declarat Mihăieș pentru NOI.md.

Totodată, Roman Mihăieș susține într-un fel declarațiile președintelui Parlamentului, Marian Lupu, care au fost făcute după convocarea sesiunii extraordinare la solicitarea comuniștilor. Lupu spunea atunci că PLDM ar fi avut acorduri ascunse cu PCRM și că cele două partide s-au înțeles să voteze pentru demiterea lui și a prim-vicepreședintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc.

„Aș sugera domnului Filat să se aprecieze. Sau este cu domnul Voronin și Partidul Comuniștilor, sau este cu PL și PD. Să înceteze aceste atacuri nefondate, să se așeze la masa de negocieri și să găsească un compromis, astfel încît să fie continuat cursul de integrare a Republicii Moldova în UE. Dacă va continua cu aceste atacuri, să-și dea demisia”, a conchis Mihăieș.

La rîndul său, analistul politic Oazu Nantoi susține că a obosit de astfel de declarații „care au scopul de a camufla intențiile reale a politicii”.

„Partidele nu pot fi mai democratice decît societatea. Factorul social vine din economia tenebră. Determină realitatea din interiorul partidelor politice din Republica Moldova. Filat știe ce știe. Dacă ne gîndim la interviul pe care Oleg Voronin l-a acordat ziarului „Adevărul”, da, Plahotniuc este șeful partidului Democrat”, a declarat Oazu Nantoi.

Și analistul politic, Bogdan Țîrdea susține ideea lui Nantoi, precum că Vlad Plahotniuc ar fi șeful PDM-ul. Totodată, Țîrdea aduce argumente, care în viziunea sa, demonstrează că Mihai Ghimpu „este totalmente culcat sub Plahotniuc”.

„Din păcate, recunosc că Vlad Filat are perfectă dreptate atunci cînd spune că Plahotniuc este șeful lui Lupu și Ghimpu. Eu am vorbit de doi ani la rînd că Partidul Liberal este subjugat, iar Vlad Plahotniuc este șeful lui Lupu și Ghimpu. Unde lucrează nepotul lui Ghimpu? La Victoriabank. Unde lucrează mama lui Dorin Chirtoacă? L-a Victoriabank. Unde lucrează șoția lui Ghimpu? Este șef de direcție la Ministerul Culturii care este gestionat de către Partidul Democrat”, a spus Țîrdea.

”Cine l-a apărat pe Vlad Plahotniuc, cînd a fost acuzat de atacuri raider, Mihai Ghimpu. El este totalmente culcat sub Plahotniuc și, și-a pierdut orice identitate politică. În ceea ce-l privește pe Marian Lupu, în pofida faptului că o firmă afiliată lui Plahotniuc a fost parte a atacurilor raider, Lupu continuă să-l susțină pe Plahotniuc”, a mai spus Țîrdea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?