X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Viorel Cibotaru: Dacă Vlad Plahotniuc şi-ar prezenta demisia de bună voie, asta ar putea duce la asanarea morală a AIE

22 ian. 2013,, 17:28   Politică
6416 2
Foto: elldor.info
"Dacă Vlad Plahotniuc şi-ar prezenta de bună voie demisia din funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, acest lucru ar constitui un pas pozitiv şi ar duce la asanarea morală a Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE)", consideră directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru.

Solicitat de Agenţia "Infotag", expertul a spus că atunci cînd PLDM susţine că toţi cei care au tăinuit incidentul din "Pădurea Domnească" vor fi demişi, îl are în vedere inclusiv pe Plahotniuc.

"Cred că PLDM doreşte o claritate în ceea ce priveşte implicarea mai multor instituţii în complicitate la tăinuirea incidentului de la vînătoare. Mai mulţi deputaţi din PLDM şi PCRM îl învinuiesc direct pe Plahotniuc de faptul că acesta ar fi capul acestei complicităţi de tăinuire a crimei şi de nimicire a probelor. Deşi aceasta este o suspiciune, pînă în prezent nu au fost prezentate probe care ar reduce din aceste suspiciuni. În aceste condiţii, PLDM este tentat să voteze demisia lui Plahotniuc alături de PCRM. Probabil, motivul pentru care PLDM a refuzat să participe la şedinţa Parlamentului este anume că din ordinea de zi a fost exclusă solicitarea PCRM de a-l demite pe Plahotniuc", susţine Cibotaru.

Întrebat dacă demisia lui Vlad Plahotniuc ar atrage după sine şi destrămarea alianţei de guvernare, expertul a afirmat că în actualele condiţii acest lucru contează cel mai puţin.

"Acum este important ca după acest incident toate instituţiile statului să înveţe lecţia şi să conştientizeze responsabilităţile care le revin, pentru ca astfel de situaţii de tăinuire a unui incident grav să nu se mai repete. În ceea ce priveşte existenţa de mai departe a AIE, pe mine ca cetăţean simplu mai puţin mă interesează acest lucru. Important este să existe o viziune comună între partidele parlamentare pentru votarea unor anumite proiecte de legi. Un acord formal dintre trei partide nu interesează pe nimeni", a mai spus Cibotaru.

În viziunea expertului, în condiţiile create, premierul Vlad Filat, care este şi liderul PLDM, cea mai mare formaţiune de la guvernare, nu ar fi dispus să iasă la alegeri parlamentare anticipate, chiar dacă acestea ar putea favoriza PLDM-ul. "Acum premierul este axat pe finalizarea şi semnarea Acordului de Asociere şi a altor acorduri importate, care vizează viitorul european al ţării. Eventualele alegeri anticipate ar pune sub semnul întrebării viitorul nostru european", a estimat Viorel Cibotaru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?