Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Cine va administra, timp de 25 de ani, gările auto din Moldova?

25 dec. 2018,, 11:30   Economie
5868 1

Gările auto din Moldova, timp de 25 de ani, vor fi administrate de S.R.L. "Gările Auto Moderne".

Acest lucru îl prevede contractul pe care l-a semnat cu această Societate, în calitate de partener privat, Agenția Proprietății Publice, cea din urmă în calitate de partener public, din cadrul proiectului de parteneriat public-privat „Modernizarea și îmbunătățirea eficienței filialelor ÎS „Gările şi Stațiile Auto", transmite Noi.md.

Potrivit Agenției Proprietății Publice, în conformitate cu contractul de parteneriat public-privat semnat, S.R.L. „Gările Auto Moderne" ca partener privat, timp de 3 ani de la data semnării contractului, va asigura reconstrucția gărilor și stațiilor de autobuz din ţară conform standardelor europene și, la expirarea contractului, toate activele parteneriatului vor fi transferate cu titlu gratuit în calitate de proprietate partenerului public.

Contractul a fost semnat în urma unei licitații deschise pentru selectarea unui partener privat pentru implementarea proiectului „Modernizarea și îmbunătățirea eficienței filialelor ÎS „Gările și Stațiile Auto", anunțat la 28 septembrie, 2018. Concursul a fost cîștigat de către asociația operatorilor economici FPC „ExFactor-Grup” SRL, "Gările Auto Moderne" SRL și persoana fizică Luca Muko.

Condițiile de parteneriat public-privat aprobate, anterior, de Guvern pentru modernizarea și creșterea eficienței activităţii filialelor Întreprinderii de Stat „Gările şi Stațiile Auto” prevăd modernizarea infrastructurii și activităţii a 30 de gări şi stații auto din țară, timp de 3 ani, pentru a îmbunătăți calitatea deservirii pasagerilor și pentru a dezvolta o afacere profitabilă.


Este vorba despre repararea clădirilor administrative, a platformelor, construcția / repararea / reconstrucția infrastructurii (grupuri sanitare pe platforme, apeducte, canalizare, rețele de iluminat de platformă, acoperișurile platformelor, căile de acces pentru persoanele cu dezabilități), modernizarea sistemelor de informare, îmbunătățirea eficienței gărilor și stațiilor auto prin implementarea unor sisteme moderne de management etc.

Realizarea proiectului implică transferul către partenerul privat a drepturilor la serviciile furnizate de Întreprinderea de Stat "Gările şi staţiile Auto" și proprietăţii necesare pentru furnizarea acestor servicii. Investitorul va avea obligaţia să investească în fondurile proiectului din surse proprii aproximativ 200 de milioane de lei, într-o perioadă de 3 ani, pentru a moderniza 30 de filiale ale Întreprinderii de Stat. Se preconizează că investiţiile vor fi amortizate în decurs de 25 de ani.

Investitorul va asigura efectuarea construcției, finanțării, exploatării și întreținerii facilităților modernizate. În același timp, el va avea dreptul să perceapă taxe pentru utilizarea obiectului pentru a-şi compensa investițiile și pentru a acoperi costurile de întreținere, precum și pentru a obține profituri.

Conform contractului, partenerul privat va contribui anual la bugetul de stat cu 4 milioane 975 mii lei, cu o creștere anuală de 5% din această sumă. Astfel, pe parcursul întregii perioade de 25 de ani de implementare a proiectului, acesta va transfera statului aproximativ 250 de milioane de lei pentru utilizarea bunurilor și furnizarea de servicii. În plus, aproximativ 200 de milioane de lei vor fi transferate sub formă de impozite și taxe.

Beneficiile indirecte vor fi legate de faptul că gările şi staţiile auto vor dispune de o infrastructură care va putea deservi traficul rutier și de pasageri în creștere, va asigura o calitate înaltă a serviciilor și siguranța pasagerilor, vor avea loc investiţii în echipamente și tehnologii moderne pentru a monitoriza aspectele legate de siguranță, de numărul de curse și pasagerii deserviți.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?