X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Bloomberg: Pierderile Moldovei vor depăși un miliard de dolari

10 noi. 2022,, 09:50   Economie
2255 0

Pierderile Moldovei din reducerea aprovizionării cu combustibili din Rusia vor depăși un miliard de dolari.

Potrivit unui proiect de document întocmit de autoritățile moldovenești pentru a fi prezentat în Uniunea Europeană, reducerea aprovizionării cu combustibil din Rusia și loviturile aeriene asupra Ucrainei vor costa republicii peste un miliard de dolari în această iarnă pentru acoperirea costurilor suplimentare cu energia. Suma este de 8% din PIB.

Acest lucru, potrivit Bloomberg, este discutat într-un proiect de document de 19 pagini care va fi prezentat diplomaților și liderilor străini în ajunul unei conferințe de susținere a Republicii Moldova din 21 noiembrie la Paris.

Așa-numitul „document informal” estimează pierderile din deficitul de energie la 1,1 miliarde de dolari și precizează că Moldova va avea nevoie în curînd de circa 450 de milioane de euro în ajutor extern pentru acoperirea deficitului bugetar, atenuarea loviturilor pentru consumatori și sprijinirea țării în sezonul de încălzire. Chișinăul solicită, de asemenea, asistență militară a UE pentru a-și consolida apărarea slabă după ce rachetele rusești au început să traverseze spațiul aerian al Republicii Moldova.

Documentul, văzut de Bloomberg, descrie situația economică dificilă din Republica Moldova, inclusiv o creștere de șapte ori a prețurilor la gaze, o dublare a costului energiei electrice și o inflație de 34 la sută. Se spune că venitul mediu real al populației a scăzut cu 12% în primul trimestru al anului 2022, chiar înainte de ultima criză energetică.


Într-un interviu acordat Bloomberg, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a descris estimarea costurilor ca fiind un calcul aproximativ al guvernului, întrucît acțiunile ulterioare ale Rusiei și prețurile la energie pe piețele europene sînt imprevizibile.

După cum s-a menționat, din noiembrie, după distrugerea infrastructurii energetice a Ucrainei ca urmare a loviturilor cu rachete și reducerea la jumătate a exporturilor rusești de gaze naturale către Moldova, țara noastră și-a pierdut energia electrică din fostele sale surse. Importurile din România reprezintă aproximativ 80% din consumul curent al Moldovei, restul fiind produs local.

Nicu Popescu consideră că acestea sînt acțiuni planificate în mod deliberat care vizează destabilizarea Moldovei și care au scopul de a „ținti și slăbi securitatea energetică a Moldovei și, odată cu aceasta, întreaga funcționare a economiei și a sistemului politic moldovenesc”.

La rîndul său, purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a respins acuzațiile conform cărora Rusia folosește energia ca armă drept „absurde”, spunînd că comportamentul gigantului gazier PJSC Gazprom a fost „pur comercial” și că compania a oferit Moldovei condiții preferențiale. Ea a acuzat guvernul Republicii Moldova că încearcă să distragă atenția cetățenilor săi de la problemele economice ale țării.

1
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?