X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Gavrilita intr-un interviu pentru POLITICO: Moldova va cere aliatilor UE 450 de milioane de euro

10 noi. 2022,, 08:54   Politică
2683 0

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilita, plănuiește să ceară țărilor UE 450 de milioane de euro pe fondul „posibilității foarte reale” că Gazprom din Rusia să reducă aprovizionarea cu gaze în această iarnă, transmite POLITICO citat de protv.

„Cel mai rău scenariu este că are loc o deconectare completă”, a declarat Gavrilita pentru POLITICO într-un interviu, adăugând că acest lucru ar crea un „compromis între deconectările consumatorilor și întreruperi de curent, sau dacă... ne putem permite să plătim acest preț”, spune Gavrilița

Moldova, o țară cu 2,5 milioane de locuitori, cuprinsă între Ucraina și România, suferă o criză energetică severă, care a dus la creșterea facturilor la utilități de zece ori într-un an.

Criza energetică a forțat Moldova să cumpere energie electrică la un preț de patru ori mai mare decât pe piață europeană la vedere, a spus Gavrilita, adăugând că acum va cere partenerilor europeni ai Moldovei ajutor de 450 de milioane de euro pentru această iarnă, la un summit de solidaritate la nivel înalt găzduit de Franța la 21 noiembrie.

Acest lucru ar urmă să vină pe lângă pachetele de sprijin din acest an de la UE, Fondul Monetar Internațional și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare în valoare totală de 400 de milioane EUR.

0
0
0
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?