X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

99% din exporturile de mere proaspete ajung pe piața rusă

23 aug. 2021,, 08:15   Economie
3489 3

Republica Moldova este în continuare principalul exportator de mere în Rusia. Potrivit statisticii 99% din exporturile de mere proaspete ajung pe piața rusă.

Asta deși țara noastră are un Acord de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană, scrie mold-street.com.

Dependența aproape totală de o singură țară importatoare reprezintă o vulnerabilitate și instabilitate înfricoșătoare pentru Moldova, în condițiile în care pozițiile exportatorilor moldoveni sînt amenințate de concurenți, constată Tatiana Burca, specialist marketing al proiectului Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de USAID.

Potrivit unei analize privind evoluția pieței merelor proaspete din perspectiva producătorilor de fructe din Moldova, situația de pe piața Federației Ruse se schimbă rapid.

Astfel, suprafața livezilor crește cu 8.000 de hectare anual, iar în 2022 este planificată amenajarea a 9.000 de hectare de livezi. Totodată, producătorii ruși își măresc capacitățile de depozitare frigorifică şi pînă la finele anului 2021 este planificată lansarea a spațiilor noi de depozitare cu o capacitate de 700.000 de tone, iar în 2022 – cu o capacitate de un milion de tone.


Tatiana Burca susţine că, în prezent, Iranul reprezintă o amenințare serioasă la stabilirea prețurilor pe piața Federației Ruse, care, alături de Moldova, este percepută de producătorii ruși ca principalul concurent. În plus, din 10 august Rusia a ridicat restricțiile de import pentru un grup de producători de mere proaspete din Azerbaidjan, cu un potențial total de export de 122.000 de tone.

Pentru a-și consolida propria producție, producătorii de mere din Rusia au venit cu inițiativa de a introduce cote pentru merele importate din septembrie pînă în aprilie, precum și de a limita volumul merelor importate în consumul total al pieței – pînă la 40%.

În perioada ianuarie - 10 august 2021, Moldova a exportat în Rusia circa 113.000 tone de mere, arată datele Rosselihonadzor.

„Ca urmare a tuturor schimbărilor care au loc pe piață, precum și a schimbărilor în preferințele cumpărătorilor, în sezonul actual, pe parcursul verii, prețul pentru merele în stare proaspătă în Rusia este de 2 ori mai mic decît în anul trecut”, constată Tatiana Burca.

Autoarea face o trecere în revistă şi a situaţiei de pe alte pieţe şi cea a principalilor jucători regionali.

Moldova nu valorifică cota oferită de UE

Cît despre piaţa României şi a statelor UE, producătorii din Republica Moldova nu reuşesc nici măcar să valorifice cota de 40.000 de tone de mere, oferită de UE la importul fără taxe. Astfel, pe 12 august 2021 mai rămîne nevalorificată o cotă de de 39.703 de tone de mere, fiind exportate doar 297 de tone de mere pe piaţa UE.

De altfel, acest lucru se întîmplă în fiecare an, începînd cu anul 2014.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?