X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

UE s-a expus asupra arestărilor din Belarus

7 sep. 2020,, 19:00   Externe
1959 0

Comisia Europeană şi-a exprimat luni îngrijorarea legată de recentele arestări ale unor activişti politici în Belarus, notează DPA.

Peter Stano, purtător de cuvînt al executivului comunitar, a declarat că Uniunea Europeană este la curent cu informaţiile privind presupusele răpiri ale Mariei Kolesnikova şi altor lideri ai opoziţiei belaruse.

''Asistăm în Belarus la o reprimare continuă a populaţiei civile de către autorităţi'', a spus Stano. ''sîntem profund îngrijoraţi de reprimarea continuă şi intimidarea populaţiei prin arestări neexplicate, foarte adesea arestări arbitrare, arestări care sînt motivate politic. Acest lucru este inacceptabil'', a subliniat reprezentantul CE, scrie agerpres.ro.

UE a calificat drept inacceptabile arestările opoziției din Belarus

Șeful diplomației UE, Josep Borrel, a reacționat la ultimele evoluții din Belarus, în special răpirea colegei Svetlanei Tihanovkaia, Maria Kolesnikova.

După cum scrie "Adevărul European", despre aceasta el a scris pe Twitter.


"Arestări arbitrare și răpirile din motive politice, avînd în vedere acțiunile dure împotriva lui Andrei Iagorov, Irina Suhii și Maria Kolesnikova, sînt inacceptabile. Guvernarea trebuie să înceteze să intimideze cetățenii și să încalce propriile legi și angajamente internaționale", a declarat Borrel.

Reamintim că în această dimineață, mass-media din belarus a anunțat că Maria Kolesnikova a fost răpită în centrul orașului Minsk, fiind urcată cu forța într-un microbuz cu inscripția "Связь", care a plecat într-o direcție necunoscută. De asemenea au încetat mai să iasă la legătură alți doi membri ai Consiliului Coordonator, Anton Rodnenkov și Ivan Krațsov.

Ministerul de Interne din Belarus a declarat că "nu dețin informații" cu privire la posibila lor reținere.


Persoane neidentificate au răpit-o luni pe o lideră a protestatarilor, Maria Kolesnikova, în centrul Belarusului, a relatat site-ul local de ştiri Tut.By, citînd martori oculari. Ea este membră a Consiliului de Coordonare al opoziţiei, împotriva căruia autorităţile din Belarus au deschis atacuri în justiţie.

În Belarus au loc proteste cotidiene după alegerile prezidenţiale din 9 august, despre care opoziţia este convinsă că au fost fraudate pentru a-i asigura lui Aleksandr Lukaşenko, aflat de 26 de ani la putere, al şaselea mandat consecutiv.

Rusia a dat semnale tot mai clare de susţinere a liderului de la Minsk, cu care însă relaţiile s-au tensionat mai ales în primăvara acestui an, cînd Lukaşenko a acuzat Moscova de tentativă de interferenţă în procesul electoral din Belarus pentru ca ţara să devină vasal al Rusiei, acuzaţii respinse ferm de Kremlin.

Însă după alegerile prezidenţiale din 9 august, liderul belarus a denunţat un complot occidental şi a apelat la sprijinul Rusiei. Preşedintele rus Vladimir Putin a promis deja să trimită forţe ruse în Belarus dacă mişcarea de contestare ar degenera, însă Minskul cere şi o asistenţă economică, economia sa fiind în criză, inclusiv ca urmare a sancţiunilor impuse de unele ţări vecine.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?