TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Spania limitează utilizarea vaccinului AstraZeneca

Spania va administra vaccinul AstraZeneca doar persoanelor cu vîrsta peste 60 de ani, după ce autorităţile de reglementare europene şi britanice au găsit o posibilă legătură între acest ser şi cheagurile de sînge, relatează Reuters.

"Strategia de vaccinare se schimbă şi de mîine doar persoanele peste 60 de ani vor fi vaccinate cu AstraZeneca", a declarat ministrul Sănătăţii Carolina Darias, miercuri, după o întîlnire a şefilor regionali de sănătate.

Ministrul a declarat că joi va fi luată decizia cu privire la administrarea rapelului la persoanele care au primit prima doză.

Agenţia Europeană pentru Medicamente a raportat 169 de cazuri de coagulare a sîngelui din 34 de milioane de doze administrate în Europa. Cele mai multe au apărut la femei cu vîrsta sub 60 de ani, în primele două săptămîni de la injectare, mai scrie Reuters, citată de Mediafax. Maria Jesus Lamas, directorul autorităţii de reglementare a medicamentelor din Spania, a declarat că acest număr a fost mai mare decît se aştepta, deşi este totuși foarte mic.

Italia recomandă administrarea vaccinului doar pentru cei peste 60 de ani, iar Marea Britanie a declarat că persoanele sub 30 de ani ar trebui să primească un alt vaccin.


Belgia va înceta administrarea vaccinului AstraZeneca persoanelor cu vîrsta sub 56 de ani în următoarele patru săptămîni, pe fondul preocupărilor privind cheagurile de sînge. Persoanele în vîrstă de 55 de ani sau mai puţin vor primi alte vaccinuri, cum ar fi BioNTech / Pfizer, Moderna şi în curînd vaccinul Johnson & Johnson.

Poziția OMS privind posibila legătură dintre vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sînge

Specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății spun că o legătură între vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca și apariția cheagurilor de sînge este „plauzibilă, dar nu confirmată”, după ce Agenția Europeană a Medicamentului a concluzionat că există o astfel de legătură cauzală.

Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat, miercuri, că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sîngelui la adulţii care au fost imunizați cu acest ser. Cu toate acestea, agenţia europeană subliniază faptul că beneficiile aduse de vaccinul AstraZeneca prevalează în continuare în faţa riscurilor medicale.

EMA a precizat totodată că nu a identificat niciun factor de risc specific pentru vaccinul AstraZeneca, estimînd că o explicaţie plauzibilă pentru cazurile rare de cheaguri sangvine ar putea fi un răspuns imun.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load