X 
Puterea stiri: 7332
Criza energetică stiri: 1081

SIS este îngrijorat de posibila creștere a contrabandei cu arme din Ucraina

7 sep. 17:10   Război în Ucraina
1433 0

Războiul din Ucraina a generat nu doar o criză a refugiaților pe teritoriul R. Moldova, dar și un risc sporit de creștere a traficului ilicit atît de bunuri, cît și de arme.

Potrivit directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteață, acest aspect este atent monitorizat de instituțiile de resort din R. Moldova, anunță point.md cu referire la tvrmoldova.md.

„R. Moldova a devenit o țară de tranzit din punctul de vedere economic, al populației, dar totodată și din punct de vedere al contrabandei. Fiind frontiera blocată și atent monitorizată noi vedem că și punctul acesta de contrabandă sau migrație ilegală este foarte mult prezentă. Aceasta cere foarte multă vigilență și din partea noastră și din partea Poliției de Frontieră, Serviciul Vamal, instituțiile cu care noi colaborăm foarte mult. Avem un schimb de informații cu colegii din Ucraina, la fel, pentru că lucrul împreună este important în cazul dat. Un aspect de contrabandă care încă nu s-a materializat, dar noi îl avem în vedere foarte atent este contrabanda cu arme. Pentru că acolo unde este un conflict armat și este un circuit foarte larg de arme de diferit tip, atît de mărimi mici pînă la rachete anti tanc, riscul de a avea o piață neagră de arme este foarte înalt”, a declarat Alexandru Musteață.

În context, șeful SIS a precizat că se conlucrează cu echipele Serviciului Vamal, Poliției de Frontieră din R. Moldova, dar și cu instituțiile de profil din Ucraina.

„Noi comunicăm și cu colegii din Ucraina cînd sesizăm anumite canale care ar putea să ducă la asta sau vedem anumite mesaje, indici. Noi îi sesizăm, ei iau măsurile de rigoare pe teritoriul lor, ori noi avem grijă să nu treacă pe partea asta și aici colegii de la Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal depun un efort foarte mare în a verifica tot fluxul și cetățenii.


Noi anticipăm riscul ca acest tip de contrabandă ar putea crește în viitor, dar încercăm să luăm toate măsurile necesare pentru a preveni astfel de situații. Toată situația de război a schimbat paradigma în regiune”, a menționat directorul SIS, Alexandru Musteață.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав