AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Cazul Dodon stiri: 44
Cazul Șor stiri: 403
Criza energetică stiri: 744

Rusia, China și Iranul, exerciții militare comune în Oceanul Indian

21 ian. 12:25   Război în Ucraina
1873

Occidentul privește cu teamă spre estul Ucrainei, acolo unde Rusia a masat numeroase trupe militare la graniță. Kievul este îngrijorat cu privire la o eventuală invazie militară a „vecinilor”.

Securitatea mondială este amenințată și de faptul că trei mari puteri mondiale – Rusia, China și Iranul – organizează vineri, 21 ianuarie, exerciții navale comune în Oceanul Indian. Anunțul a fost făcut de un oficial al forțelor armate iraniene, potrivit Moscow Times. Exercițiile militare supranumite „Centura de Securitate Maritimă 2022” vor avea loc în nordul Oceanului Indian.

Anunțul coincide cu vizita oficială a președintelui iranian Ebrahim Raisi la Moscova, unde a spus că Teheranul „nu are limite pentru extinderea legăturilor cu Rusia”. Este a treia oară cînd Rusia, China și Iranul participă la exerciții navale trilaterale, a afirmat același oficial.

De cînd a ajuns la putere în iunie, președintele ultraconservator iranian Ebrahim Raisi a adoptat o politică „orientată spre est”, ceea ce presupune o îmbunătățire a relațiilor cu China și Rusia. Teheranul s-a alăturat în septembrie Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, un grup de securitate din Asia Centrală condus de Moscova și Beijing.

Care este obiectivul exercițiilor


Ministrul de externe al Iranului a făcut o vizită oficială în China săptămîna trecută, iar președintele iranian se întîlnește zilele acestea cu omologul său de la Kremlin, Vladimir Putin, la Moscova.

„Obiectivul exercițiilor este de a întări securitatea și fundațiile ei în regiune și să extindem cooperarea multilaterală dintre cele trei țări pentru a susține în comun pacea globală, securitatea maritimă și pentru a crea o comunitate maritimă cu un viitor comun”,a declarat oficialul forțelor armate iraniene.

Atît flota forțelor armate, cît și navele Gărzilor Revoluționare ale Iranului vor participa la antrenamentele militare, care vor include exerciții tactice precum salvarea unui vas incendiat, eliberarea unei nave deturnate și trageri cu arme anti-aeriene pe timp de noapte.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав