Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Reprezentanta UNICEF Moldova: "Toți copiii refugiați au nevoie de suport și protecție"

20 iun. 2022,, 11:45   Externe
3036 0

În timp ce refugiații din Ucraina treceau granița în Moldova, Maha Damaj, reprezentanta de țară UNICEF în Moldova, a fost copleșită de amintiri din propria copilărie.

De Ziua Mondială a Refugiatului, Maha își împărtășește povestea și pledează cu fermitate pentru protecția fiecărui copil.

La punctul de trecere a frontierei Palanca, Maha își amintește cît de mari erau șirurile refugiaților ucraineni în luna martie curent. Mamele duceau cărucioarele și gențile, copiii mici strîngeau la piept jucăriile îndrăgite.

„Îmi amintesc și acum una dintre primele mame care a trecut frontiera cu copilul ei”, spune Maha. „Era vizibil epuizată în timp ce stătea la coadă așteptînd autobuzul, împingîndu-și copilul cu o mînă și ținînd celălalt copil în brațe. Oare mai este ea în Moldova sau unul dintre sutele de mii de refugiați care de atunci au plecat mai departe?”

Pe măsură ce numărul refugiaților care intrau în Moldova a continuat să crească, amintirile vii din copilăria Mahei au fulgerat în minte. În 1975, a izbucnit războiul civil libanez, soldat cu aproximativ 120.000 de morți. Aproape un milion de oameni au părăsit țara, inclusiv Maha, în vîrstă de cinci ani, mama ei și cei doi frați. Cînd aeroportul s-a închis brusc, tatăl ei a rămas blocat în afara țării și nu a putut să li se alăture.


„Mama a trebuit să identifice o modalitate de a ne scoate afară. Îmi amintesc stresul ei de a ne elibera pașapoartele și de a trece granița în Siria. Dar este o dovadă a curajului mamei mele, pe care astăzi nu mi-l amintesc ca pe o experiență traumatizantă.”

În Moldova, Maha a văzut impactul războiului din Ucraina asupra mamelor și copiilor care sosesc traumatizați. Vocea Mahei se stinge și ea se oprește, cu lacrimi curgîndu-i în ochi. „Îmi frînge inima că se întîmplă și astăzi.”

Este începutul lunii iunie și Maha se află din nou în Palanca, la doar 2,5 kilometri de Ucraina. Într-un centru „Punct Albastru”, instituit de UNICEF, Maha se așează lîngă Elena, o profesoară din Sergheevca, Ucraina, în timp ce fiica ei, Nastea, în vîrstă de 14 ani, este distrasă de un pistol cu lipici fierbinte.

Pînă în prezent, în Moldova au fost înființate șapte Centre „Punct Albastru”. Aceste refugii sigure oferă sprijin și servicii esențiale familiilor aflate în mișcare și au fost stabilite de-a lungul rutelor de tranzit a refugiaților. Asistenții sociali oferă servicii de sprijin și protecție pentru copiii și familiile care trec frontiera neînsoțiți.

Copiii aflați în mișcare sînt expuși unui risc crescut de trafic și exploatare a copiilor. UNICEF, în cooperare cu Ministerul de Interne și agențiile internaționale de aplicare a legii, inclusiv INTERPOL, a organizat și desfășurat traininguri la nivel național pentru poliția de frontieră, Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane și ONG-uri.

Maha vorbește despre numeroasele moduri în care echipele de protecție a copilului, echipele din sănătate și personalul educațional lucrează în diferite sectoare pentru a sprijini refugiații, prin extinderea programelor pentru copii și familiile acestora. Copiii refugiați din Ucraina au acum acces gratuit la serviciile de sănătate, iar peste 62.000 de refugiați, inclusiv copii, au primit asistență financiară lunară în numerar și peste 9.000 de copii și îngrijitori și-au găsit răgaz la Centrele „Punct Albastru!.

De Ziua Mondială a Refugiatului, Maha insistă că toți copiii refugiați trebuie să poată avea acces la serviciile și sprijinul de care au nevoie, mai ales că există multe crize în întreaga lume care nu primesc aceeași atenție mediatică ca și războiul din Ucraina.

„Copiii și tinerii trebuie să știe că nu sînt uitați. Dacă există un lucru pe care UNICEF se străduie întotdeauna să îl facă este să se asigure că lumina strălucește mereu asupra copiilor și că vocile lor sînt auzite”, spune Maha cu mîndrie, stînd lîngă o fotografie mică din copilăria ei.

Pentru siguranța fiecărui copil”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?