Criza energetică stiri: 792
Preşedintele stiri: 3239
Puterea stiri: 7328
Obiectiv european stiri: 288

Parlamentul European votează la 27 aprilie asupra acordului comercial UE - Regatul Unit

23 apr. 2021,, 03:00   Război în Ucraina
1642

Parlamentul European se va pronunţa marţi, 27 aprilie, printr-un vot în plen asupra acordului comercial post-Brexit încheiat între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, aplicat deja cu titlu provizoriu de la 1 ianuarie, a anunţat joi purtătorul de cuvînt al legislativului UE pe Twitter

Aplicarea provizorie a tratatului, încheiat în decembrie 2020, urmează să ia sfîrşit la 30 aprilie, însă eurodeputaţii au întîrziat momentul stabilirii unei date pentru acest vot, în semn de protest faţă de amînarea de către Londra a anumitor controale la mărfuri în Irlanda de Nord.

Conform purtătorului de cuvînt al PE, Jaume Duch, votul, ce va urma unei dezbateri în plen, va fi însoţit de o rezoluţie parlamentară.

Anunţul Londrei privind amînarea pînă la 1 octombrie a anumitor controale la mărfurile ce sosesc în Irlanda de Nord din restul Marii Britanii a provocat furie la Bruxelles.

Acuzînd Regatul Unit că încalcă protocolul irlandez inclus în tratatul de retragere semnat la finalul lui 2019, Comisia Europeană a declanşat o procedură în contencios.

Acest acord prevede că Irlanda de Nord rămîne în piaţa unică europeană, ceea ce înseamnă controale vamale şi sanitare între ea şi restul Regatului Unit de la 1 ianuarie.

Soluţia îi nemulţumeşte însă pe unionişti, care denunţă crearea unei frontiere în Marea Irlandei, şi a alimentat violenţe în Irlanda de Nord, fără precedent în ultimii ani.

'Vom continua să urmărim de foarte îndeaproape' aplicarea acordului de retragere şi a acordului comercial, a promis Christophe Hansen, eurodeputat din grupul PPE (dreapta).

'Nu vom ezita să cerem Comisiei să ia măsuri dacă vom constata că dispoziţiile nu sînt respectate', a adăugat el.

Parlamentul European a început examinarea aprofundată a textului de 1.250 de pagini la mijlocul lunii ianuarie.

Divorţul dintre blocul comunitar şi Regatul Unit a intervenit la 31 ianuarie 2020, dar a fost urmat de o perioadă de tranziţie pînă la sfîrşitul anului trecut, spre a permite negocierea noii relaţii între UE şi Londra.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав