X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Marea Britanie amînă introducerea controalelor vamale post-Brexit

29 aug. 2023,, 15:10   Externe
2444 0

Guvernul britanic va amîna cu încă trei luni impunerea controalelor totale post-Brexit asupra importurilor de bunuri din Uniunea Europeană, a anunţat marţi guvernul britanic, împingînd astfel data de începere a măsurii pînă în ianuarie 2024, relatează Reuters și News.ro.

Coada de camioane in Marea BritanieFoto: Gareth Fuller / PA Images / Profimedia

Marea Britanie a părăsit piaţa unică a UE în ianuarie 2021 şi a amînat de mai multe ori implementarea completă a controalelor la frontieră, din cauza îngrijorărilor legate de perturbările din porturi şi a riscului de a adînci o criză a costului vieţii.

În schimb, Bruxelles-ul a introdus imediat controale şi măsuri birocratice pentru mărfurile care circulă din Marea Britanie în UE, ceea ce a dus la întîrzieri şi costuri mai mari şi a făcut dificilă concurenţa pentru unele companii.

Guvernul britanic declarase în aprilie că va solicita, pînă la 31 octombrie, certificate de sănătate pentru unele produse de origine animală, plante şi bunuri alimentare şi furajere care provin din Europa.

„După ce a ascultat opiniile industriei, guvernul a fost de acord cu o amînare de trei luni pentru introducerea controalelor sanitare şi fitosanitare rămase, precum şi a controalelor vamale complete pentru mărfurile din Irlanda de Nord care nu sînt eligibile”, se arată într-un comunicat remis de executivul de la Londra.

Alte cerinţe, cum ar fi controalele fizice şi declaraţiile de siguranţă, urmează să fie introduse în etape pînă în 2024. Data pentru unele dintre acestea, cum ar fi verificările privind produsele de origine animală şi plantele cu risc mediu, este, de asemenea, amînată cu trei luni pentru a da timp firmelor să se pregătească, a declarat guvernul.

„Lucrul esenţial este pregătirea. Întreprinderile iau decizii privind investiţiile şi lanţul de aprovizionare pe termen lung şi trebuie să fie încrezătoare că infrastructura fizică şi digitală din jurul frontierei Marii Britanii va fi pusă la punct la timp”, a subliniat și William Bain, şeful departamentului de politică comercială din cadrul Camerelor de Comerţ britanice.

2
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?