COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI770 910 INFECTAȚI289 025(+648)   TRATAȚI 273 259     DECESE 6695(+16)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2923
Puterea stiri: 6769

Numărul imigranților ilegali din Belarus reținuți de Lituania a crescut de 100 de ori

26 iul. 16:45   În lume
1850 0

Polițiștii de frontieră lituanieni au reținut de 100 de ori mai mulți migranți ilegali din Belarus în iulie decît în ianuarie. Acest lucru se menționează într-un mesaj apărut pe site-ul oficial al Serviciului de protecție a frontierei de stat al republicii.

Potrivit departamentului, la începutul lunii iulie, numărul imigranților ilegali reținuți la granițele țării a crescut pînă la 2070, în timp ce în ianuarie acesta nu a depășit 20. În total, de la începutul anului 2021, grănicerii au reușit să prindă 2730 refugiați, majoritatea fiind cetățeni din Irak, Congo și Camerun.

"Majoritatea persoanelor reținute se îndreaptă în țările din Europa de Vest prin Lituania (...). Grănicerii sînt ajutați de forțele altor instituții lituaniene, inclusiv de armată, precum și de oficialii Agenției Europene pentru paza de frontieră și de coastă FRONTEX", se arată în mesaj.

Se remarcă faptul că comportamentul migranților pe teritoriul republicii ia tot mai des forme agresive. În special, duminică, 25 iulie, unul dintre irakieni a atacat un cîine de serviciu în Druskininkai. În aceeași zi, cîțiva zeci de refugiați au organizat în oraș o încăierare pe motive religioase.

La 2 iulie, autoritățile lituaniene au introdus stare de urgență din cauza fluxului de imigranți ilegali din Orientul Mijlociu care intră în țară de pe teritoriul Belarusului. Ele dau vina pe Minsk și pe președintele Alexandr Lukașenko personal pentru cele întîmplate. Se presupune că conducerea belarusă folosește operatorul turistic național "Центркурорт" pentru a transporta refugiați din Siria și Irak la granițele Uniunii Europene și cîștigă bani din aceasta.


Mai tîrziu a devenit cunoscut faptul că Uniunea Europeană a hotărît să aloce 10 milioane de euro țării pentru lupta împotriva criza migrației și consecințele acesteia. O parte din aceste fonduri vor merge la întreținerea imigranților ilegali în taberele de corturi și centrele de migrație.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ce părere aveți despre introducerea prezentării obligatorii a certificatului COVID-19 în Republica Moldova?
🔽🔽