COVID-19 în MOLDOVA

Nord-coreeni, nevoiți să dea mită pentru a nu lucra la stat - raport

Nord-coreeni, nevoiți să dea mită pentru a nu lucra la stat - raport

Nord-coreenii sînt nevoiţi să mituiască autorităţile pentru a supravieţui, arată un raport prezentat marţi de Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR).

Documentul citat de Reuters consemnează că oficialii din întreaga Coree de Nord pretind bani de la populaţia săracă, sub ameninţarea cu închisoarea şi cu inculparea în special a celor care lucrează în economia neoficială.

Phenianul nu a comentat imediat raportul trimis Organizaţiei Naţiunilor Unite cu cîteva ore înainte de publicare.


Coreea de Nord susţine că situaţia umanitară grea este provocată de sancţiunile impuse de ONU după testele nucleare şi cu rachete începute în 2006.

“Sînt îngrijorat că atenţia permanentă acordată problemei nucleare continuă să abată atenţia de la situaţia groaznică a drepturilor omului pentru multe milioane de nord-coreeni”, a declarat Michelle Bachelet, înalt comisar ONU pentru drepturile omului.

Circa 40% din nord-coreeni, adică peste 10 milioane de oameni, suferă cronic de lipsa alimentelor şi se prevede reducerea în continuare a raţiilor deja foarte mici după cele mai proaste recolte din ultimii zece ani, a estimat luna aceasta un alt raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

“Ameninţarea cu arestarea, cu închisoarea şi cu inculparea oferă oficialilor de stat mijloace puternice de a extorca bani de la o populaţie care luptă pentru supravieţuire”, acuză UNHCR.

Mita este “o realitate zilnică a luptei oamenilor pentru a-şi asigura minimul necesar”, arată raportul intitulat “Drepturile sînt preţul”, care denunţă “cercul vicios al lipsurilor, corupţiei şi represiunii”.

Pentru raport au fost folosite 214 de interviuri cu nord-coreeni fugiţi din ţară, în special din provinciile nord-estice Ryanggang şi Hamgyong de Nord, vecine cu China. Locuitorii din regiunile respective au fost primii excluşi din sistemul de distribuţie publică eşuat în 1994, după care a urmat o foamete soldată cu pînă la un milion de morţi, menţionează documentul. “Dacă nu faci altceva decît să urmezi instrucţiunile statului, mori de foame”, este citată o femeie din Ryanggang, care acum trăieşte în Coreea de Sud.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load