Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4025

Premierul Japoniei a cerut o întrevedere cu Kim Jong Un

25 mar. 23:00   Externe
1751 0

Prim-ministrul nipon Fumio Kishida a cerut o întrevedere cu Kim Jong Un, a afirmat luni Kim Yo Jong, influenta soră a liderului nord-coreean, apreciind totodată drept puţin probabilă această întrevedere fără o schimbare politică din partea Japoniei, relatează AFP.

Fumio Kishida „şi-a exprimat recent dorinţa de a se întîlni cu preşedintele Comisiei pentru Afacerile de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) cît mai curînd posibil", a declarat Kim Yo Jong într-un comunicat dat publicităţii de agenţia de presă oficială KCNA.

Prim-ministrul nipon, care a precizat că nu este la curent cu acest comunicat, a declarat în faţa Parlamentului că este „important să existe discuţii în timpul summitului cu Phenianul pentru a rezolva litigiile".

Relaţiile între cele două ţări sînt tensionate din cauza mai multor probleme, de la ocupaţia niponă a Peninsulei Coreea între 1910 şi 1945 pînă la lansarea de către Phenian a unor rachete deasupra teritoriului nipon, trecînd prin scandalul răpirilor, scrie Agerpres.

Phenianul a recunoscut în 2002 că a răpit 13 japonezi în perioada 1970-1980 pentru a forma spioni de limbă şi cultură japoneză. La o lună după aceste mărturisiri, cinci au fost autorizaţi să se întoarcă în Japonia.


În pofida acestui conflict istoric, Kishida a afirmat că vrea să schimbe relaţia dintre Japonia şi această ţară izolată şi şi-a exprimat anul trecut dorinţa de a se întîlni cu Kim Jong Un "necondiţionat", dînd asigurări în timpul unui discurs la Naţiunile Unite că Tokyo este hotărît să soluţioneze toate diferendele, printre care cel privind răpirile.

În februarie, Kim Yo Jong, una dintre personalităţile regimului nord-coreean care face cele mai multe declaraţii publice, a dat de înţeles că este posibil ca prim-ministrul nipon să fie invitat să viziteze Coreea de Nord.

Aceasta „este decizia politică a Japoniei care contează cel mai mult pentru a deschide o nouă eră în relaţiile dintre Coreea de Nord şi Japonia", a spus ea luni, îndemnînd Tokyo „să nu se amestece în exercitarea drepturilor noastre suverane".

Răpirile rămîn o rană adîncă în Japonia şi întrebările persistă: Tokyo a contabilizat cel puţin 17 răpiţi şi suspectează alte zeci de dispariţii în care ar fi fost implicate serviciile nord-coreene.

Analişti estimează că acest subiect ar putea împiedica realizarea de progrese în direcţia unui summit Kim-Kishida.

Premierul nipon „trebuie să ştie că nu poate avea o întrevedere cu liderul nostru doar pentru că vrea el", a declarat Kim Yo Jong. „Dacă Japonia vrea cu adevărat să îmbunătăţească relaţiile şi să devină un vecin apropiat pentru a contribui la garantarea păcii şi stabilităţii în regiune, ea trebuie să aibă curajul politic să facă alegeri strategice conforme intereselor sale naţionale", a adăugat ea.

Fostul prim-ministru nipon Junichiro Koizumi (2001-2006) s-a deplasat la Phenian în 2002 pentru o vizită istorică şi o întîlnire cu tatăl lui Kim Jong Un, Kim Jong Il. El a pus atunci bazele unei normalizări a relaţiilor cu promisiunea unui sprijin economic.

Întrevederea de atunci a permis o a doua vizită a lui Koizumi, însă legăturile diplomatice s-a deteriorat rapid, Tokyo exprimînd îndoieli în legătură cu buna credinţă a Phenianului asupra răpirilor.

2
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?