X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

MAE al Azerbaidjanului: "Nu există alternativă la pace"

8 noi. 2021,, 09:48   Externe
2406 0

Ziua Victoriei, sărbătorită astăzi de Azerbaidjan, a devenit o pagină glorioasă în istoria poporului azer, este un triumf al dreptului internațional și al justiției și are o importanță excepțională în ceea ce privește consolidarea prestigiului și dezvoltarea viitoare a statului azer.

Acest lucru se menționează în declarația Ministerului Afacerilor Externe al Azerbaidjanului cu ocazia zilei de 8 noiembrie - Ziua Victoriei în Republica Azerbaidjan.

În document se menționează faptul că, ca urmare a Războiului pentru apărarea Patriei, care a început la 27 septembrie 2020 ca răspuns la o provocare și o nouă agresiune militară a Armeniei și a durat 44 de zile, Azerbaidjan și-a eliberat pămînturile de sub ocupație. În conformitate cu cerințele rezoluțiilor relevante ale Consiliului de Securitate al ONU, precum și a numeroaselor decizii și decrete ale altor organizații internaționale, integritatea teritorială a Azerbaidjanului a fost asigurată în cadrul hotarelor sale recunoscute la nivel internațional și drepturile a aproximativ un milion de PDI azeri de a trăi. în casele lor au fost restaurate.

Conform rezultatelor a 44 de zile de ostilități sub conducerea președintelui victorios comandant-șef suprem Ilham Aliyev, eroica armată azeră a eliberat peste 300 de așezări de sub călcâiul invadatorilor, inclusiv orașele Jebrail, Fizuli, Zangilan, Gubadli și Shusha, care ocupă un loc aparte în istoria și cultura poporului azer.

În baza Declarației Trilaterale semnate de liderii Azerbaidjanului, Rusiei și Armeniei la 10 noiembrie 2020, ostilitățile au fost încheiate, iar Armenia, recunoscându-și propria înfrângere, și-a retras forțele armate din regiunile Kelbajar, Aghdam și Lachin. Astfel, conflictul și-a găsit soluționarea prin mijloace militaro-politice. După război, Azerbaidjanul s-a confruntat cu sarcina importantă de a restaura și reînvia teritoriile eliberate, neutralizându-le de mine.


Baza strategiei de viziune pe termen lung a Azerbaidjanului este asigurarea păcii, dezvoltării și progresului de durată. Odată cu eliminarea factorului de ocupare a teritoriilor sale, Azerbaidjanul este pregătit să normalizeze relațiile cu Armenia pe baza respectării stricte a principiilor dreptului internațional, în special a principiilor suveranității, integrității teritoriale și inviolabilității frontierelor internaționale. Pentru a asigura pacea și securitatea viitoare în regiune în această etapă, este important să se implementeze pe deplin prevederile declarațiilor trilaterale, iar Azerbaidjanul se așteaptă ca Armenia să răspundă în mod adecvat pașilor pe care i-a luat în această direcție.

După cum menționează MAE al Azerbaidjanul, odată cu sfîrșitul conflictului din regiunea Caucazului de Sud, au apărut noi realități și toată lumea ar trebui să accepte aceste realități. Armenia trebuie să aleagă între cooperarea regională și promovarea revendicărilor teritoriale ilegale și nefondate împotriva vecinilor săi. Comunitatea internațională trebuie să joace un rol pozitiv în acest sens și să solicite Armeniei să realizeze că nu există alternativă la pace. Încercările de a sprijini direct sau indirect revanșismul în Armenia și de a-l înarma ar trebui oprite.

”8 noiembrie - Ziua Victoriei, fiind o pagină glorioasă în istoria poporului azer, este un triumf al dreptului internațional și al justiției. În această zi semnificativă, aducem un omagiu memoriei tuturor martirilor noștri, care și-au dat viața pentru independența, suveranitatea și integritatea Azerbaidjanului, cu profund respect și reverență”, se spune în mesajul MAE al Azerbaidjanul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?