X 
Cazul Șor stiri: 599

Macron şi Scholz, reconciliaţi la Bruxelles

21 oct. 2022,, 09:14   Război în Ucraina
1728 0

Cancelarul german, Olaf Scholz, şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, au afişat o anumită dorinţă de destindere în cursul nopţii de joi spre vineri la Bruxelles, după tensiunile care au izbucnit la lumina zilei între Paris şi Berlin, scrie AFP.

"Cooperarea dintre Germania şi Franţa, precum şi dintre cancelar şi preşedinte, este intensă şi fructuoasă", a declarat liderul german la finalul primei zile a unui summit european care a condus la o foaie de parcurs comună pentru a încerca să facă să coboare preţul energiei.

Întrebat despre fricţiunile cu şeful statului francez, care şi-a înmulţit joi înţepăturile şi a avertizat împotriva unei posibile izolări a Germaniei, Olaf Scholz a reamintit că se văd "regulat" şi au stabilit deja o nouă întîlnire miercuri la Paris.

Întrevederea de săptămîna viitoare înlocuieşte, însă, un consiliu de miniştri franco-german, amînat din cauza dezacordurilor în numeroase dosare.

Cancelarul german a dat asigurări că "în niciun caz" nu s-a simţit izolat în timpul lungilor şi laborioaselor discuţii privind energia.

Ajunşi foarte divizaţi la Consiliul Uniunii Europene, cei doi lideri au avut joi o întîlnire de o jumătate de oră între patru ochi, fără consilieri, înainte de a se alătura celorlalţi lideri ai UE.

Această întîlnire "a permis clarificarea multor lucruri" pentru "a avea acordul Germaniei" asupra textului final, şi-a exprimat Emmanuel Macron satisfacţia în faţa presei, estimînd că Franţa şi-a jucat "rolul" creînd "unitate între poziţii".

"Nu avem întotdeauna aceleaşi poziţii, ceea ce este normal", a spus el din nou, părînd să minimizeze dezacordurile care au fost subliniate de tabăra franceză înainte şi în timpul summitului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?