COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Macron: „Lukașenko trebuie să plece”

”Ce se întîmplă în Belarus este o criză a unei puteri autoritare care nu acceptă logica democrației și care se agață cu forța”, declară președintele Emmanuel Macron pentru Journal du dimanche. Liderul de la Elysée începe luni o vizită în Lituania și în Letonia.

Aproape 90 de persoane, în mare parte femei, au fost reținute cu ocazia manifestațiilor organizate de opoziție împotriva regimului președintelui Alexandr Lukașenko, a anunțat un ONG. Președintele belarus ”trebuie să plece”, susține președintele francez.

Președintele francez susține că este impresionat de curajul manifestanților din Belarus - ”continuă să protesteze, în ciuda riscurilor, pentru democrația de care este de mult timp privată această țară”, transmite rfi.ro.

În ceea ce privește rolul președintelui rus, Vladimir Putin în această chestiune, Emmanuel Macron este de părere că acesta încă nu s-a implicat în a găsi o soluție la criza politică deși îi ceruse acest lucru într-o discuție telefonică, pe 14 septembrie, ziua cînd Putin îl primea pe Lukașenko la Soci.

”Rusia ar trebui să îl împingă pe Alexandr Lukașenko să respecte votul de la urne și să elibereze prizonierii politici”, îi spunea în conversația telefonică Emmanuel Macron lui Vladimir Putin în urmă cu două săptămîni dar nimic nu s-a întîmplat de atunci.


Emmanuel Macron va efectua pînă miercuri o primă vizită în Lituania și în Letonia, două state care, la fel ca Uniunea Europeană, nu au recunoscut realegerea lui Lukașenko iar Lituania i-a acordat refugiu șefei opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia. Emmanuel Macron ia în calcul să o întîlnească la Vilnius.

Franța a cerut pănă acum ”o tranziție care sa aibă la bază un dialog în care să se țină cont de dorința protestatarilor”.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load